Festival horova od 8. do 13. maja OSAM MEĐUNARODNIH HOROVA NA 18. „ZLATNOJ VILI“ (VIDEO)

 

Međunarodni festival horova „Zlatna vila“ ove godine traje šest dana, od 8. do 13. maja, a nastupiće osam horova koji dolaze iz evropskih zemalja i Rusije. Ovogodišnji festival je takmičarskog i revijalnog karaktera, a takmičenje se odvija u tri dijela: za Nagradu publike, za festivalske medalje i za Gran pri Festivala. Festival „Zlatna vila“ održava se osamnaestu godinu zaredom. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je novi format Međunarodnog festivala horova koji podrazumijeva višednevno trajanje, drugačiji način takmičenja i nagrađivanja kao i proširen obim pratećih programa, a sve u cilju većeg broja nastupa međunarodnih horova.

Sa prošlogodišnje “Zlatne vile”

– Planirano je da se jedne godine održava Festival horova, a druge godine takmičenje pozorišta. Vraćamo u Prijedor, u značajnijoj mjeri, pozorište kako bi prikazali i predstavili pozorišnu umjetnost, a zadržavamo i promovisanje horskog pjevanja. Nadamo se da će novi koncept biti prihvaćen među građanstvom, a ako bude, nastavljamo tim modelom i narednih godina – naglasio je Đaković.

– Nastojali smo da Festival ima crtu koja će podsticati horsko pjevanje u Prijedoru. Prijedor se, posljednjih godina, profilisao kao horski centar u regiji – rekao je šef gradskog Odsjeka za kulturu i koordinator Festivala, Zoran Stanić.

Zoran Stanić, šef gradskog Odsjeka za kulturu i koordinator Festivala, i gradonačelnik Milenko Đaković

Takmičarski dio ovogodišnjeg festivala trajaće od 10. do 12. maja. Prve dvije festivalske večeri nastupiće osam horova u konkurenciji za Nagradu publike i festivalske medalje. Četiri prvoplasirana hora nastupiće treće veče pred žirijem i publikom na takmičenju za Plaketu „Zlatna vila“ – Gran pri Festivala. Učesnici 18. međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” su Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara, Mješoviti hor KUD-a “Stiv Naumov” iz Bitolja, Akademski hor “Obilić” AKUD-a “Branko Krsmanović” Univerziteta u Beogradu, Omladinski i studentski hor ruskog Državnog univerziteta Irkutsk, Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada, Mješoviti hor “Partium”, iz Oradee – Rumunija, Oratorijski zbor crkve Svetog Marka iz Zagreba, te Mješoviti hor “Punkt” Praškog konzervatorijuma.

Međunarodni žiri „Zlatne vile“ čine Vesna Šouc Tričković, predsjednik, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Jozef Surovik, višestruko nagrađivani dirigent iz Češke, osvajač Nagrade publike na “Zlatnoj vili” 2016. godine i Rade Radović, profesor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

„Mala vila“ ove godine traje dva dana i na njoj će nastupiti 14 dječijih horova predškolskog i školskog uzrasta. Revija horskog pjevanja „Eho Zlatne vile“ biće održana u Narodnom pozorištu u Banjaluci. Pop hor ,,Krsmanac” je novi hor u porodici AKUD-a „Branko Krsmanović”, Univerziteta u Beogradu. U pitanju je hor mladih ljudi koji horski pjevaju popularnu i rok muziku, a koji će nastupiti u pauzi posljednje festivalske večeri. Oratorijumski zbor Crkve Svetog Marka iz Zagreba pjevaće na misi u Crkvi Svetog Josipa, a horovi „Obilić“ i „Krsmanac“ biće u gostima kod članova SPD „Vila“.

Organizator Festivala je Grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Sponzor Nagrade publike je „Arcelor Mital“, medijski partner RTRS, a lokalni medijski pokrovitelj je „Kozarski vjesnik“. Prijatelj Festivala je Tvornica keksa i vafla „Mira“.

I. Pekarić

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!