2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Festival horova od 8. do 13. maja OSAM MEĐUNARODNIH HOROVA NA 18. „ZLATNOJ VILI“ (VIDEO)

Najnovije vijesti

 

Međunarodni festival horova „Zlatna vila“ ove godine traje šest dana, od 8. do 13. maja, a nastupiće osam horova koji dolaze iz evropskih zemalja i Rusije. Ovogodišnji festival je takmičarskog i revijalnog karaktera, a takmičenje se odvija u tri dijela: za Nagradu publike, za festivalske medalje i za Gran pri Festivala. Festival „Zlatna vila“ održava se osamnaestu godinu zaredom. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je novi format Međunarodnog festivala horova koji podrazumijeva višednevno trajanje, drugačiji način takmičenja i nagrađivanja kao i proširen obim pratećih programa, a sve u cilju većeg broja nastupa međunarodnih horova.

Sa prošlogodišnje “Zlatne vile”

– Planirano je da se jedne godine održava Festival horova, a druge godine takmičenje pozorišta. Vraćamo u Prijedor, u značajnijoj mjeri, pozorište kako bi prikazali i predstavili pozorišnu umjetnost, a zadržavamo i promovisanje horskog pjevanja. Nadamo se da će novi koncept biti prihvaćen među građanstvom, a ako bude, nastavljamo tim modelom i narednih godina – naglasio je Đaković.

– Nastojali smo da Festival ima crtu koja će podsticati horsko pjevanje u Prijedoru. Prijedor se, posljednjih godina, profilisao kao horski centar u regiji – rekao je šef gradskog Odsjeka za kulturu i koordinator Festivala, Zoran Stanić.

Zoran Stanić, šef gradskog Odsjeka za kulturu i koordinator Festivala, i gradonačelnik Milenko Đaković

Takmičarski dio ovogodišnjeg festivala trajaće od 10. do 12. maja. Prve dvije festivalske večeri nastupiće osam horova u konkurenciji za Nagradu publike i festivalske medalje. Četiri prvoplasirana hora nastupiće treće veče pred žirijem i publikom na takmičenju za Plaketu „Zlatna vila“ – Gran pri Festivala. Učesnici 18. međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” su Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara, Mješoviti hor KUD-a “Stiv Naumov” iz Bitolja, Akademski hor “Obilić” AKUD-a “Branko Krsmanović” Univerziteta u Beogradu, Omladinski i studentski hor ruskog Državnog univerziteta Irkutsk, Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada, Mješoviti hor “Partium”, iz Oradee – Rumunija, Oratorijski zbor crkve Svetog Marka iz Zagreba, te Mješoviti hor “Punkt” Praškog konzervatorijuma.

Međunarodni žiri „Zlatne vile“ čine Vesna Šouc Tričković, predsjednik, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Jozef Surovik, višestruko nagrađivani dirigent iz Češke, osvajač Nagrade publike na “Zlatnoj vili” 2016. godine i Rade Radović, profesor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

„Mala vila“ ove godine traje dva dana i na njoj će nastupiti 14 dječijih horova predškolskog i školskog uzrasta. Revija horskog pjevanja „Eho Zlatne vile“ biće održana u Narodnom pozorištu u Banjaluci. Pop hor ,,Krsmanac” je novi hor u porodici AKUD-a „Branko Krsmanović”, Univerziteta u Beogradu. U pitanju je hor mladih ljudi koji horski pjevaju popularnu i rok muziku, a koji će nastupiti u pauzi posljednje festivalske večeri. Oratorijumski zbor Crkve Svetog Marka iz Zagreba pjevaće na misi u Crkvi Svetog Josipa, a horovi „Obilić“ i „Krsmanac“ biće u gostima kod članova SPD „Vila“.

Organizator Festivala je Grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Sponzor Nagrade publike je „Arcelor Mital“, medijski partner RTRS, a lokalni medijski pokrovitelj je „Kozarski vjesnik“. Prijatelj Festivala je Tvornica keksa i vafla „Mira“.

I. Pekarić