FILM “DJECA KOZARE” ĆE BITI ŽESTOK I IZAZVATI POLEMIKE

Reditelj Lordan Zafranović rekao je da se snimanjem filma “Djeca Kozare”, koji govori o ustaškim zločinima nad srpskom djecom u Drugom svjetskom ratu, sprema za žestok film koji će izazvati polemike.
On je istakao da je potrebno da se ovaj film napravi udarno i snažno, da izazove diskusiju o tome šta se desilo od 1941. do 1945. godine u Hrvatskoj u logorima smrti.

“Prema unutrašnjoj snazi koju osjećam i kondiciji koju imam, mislim da ću napraviti veoma provokativno, snažno ostvarenje koje će izazvati polemike”, naveo je Zafranović.

Zafranović, koji živi i radi u Pragu, rekao je za “Danas” da scenario koji je napisao Arsen Diklić garantuje film koji bi mogao da ima i festivalski i komercijalni uspjeh u svijetu, s obzirom na to da su u pitanju djeca i rat koji najviše pogađa nevinu djecu, što je veoma aktuelna tema danas.

On je rekao da, nakon što je Filmski centar Srbije dao podršku za snimanje ovog filma, sada predstoji sklapanje finansijske konstrukcije sa ostalim republikama bivše Jugoslavije, koje ovu temu mogu da podrže, kao i evropski fond Euroimaž i Češka, gdje živi i radi.

Zafranović vjeruje da će finansijsku konstrukciju zatvoriti za šest do sedam mjeseci, a kada je riječ o glumačkoj postavi kaže da će birati djecu iz područja Kozare, jer želi autentičnost u svakom smislu, pa tako i u jeziku.

“Želio bih da to budu djeca iz tog kraja. Siguran sam da tamo ima talentovane djece koja bi mogla da igraju vrlo teške uloge”, rekao je Zafranović.

Što se tiče uloga odraslih, on kaže da će biti mješovita ekipa iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali da u glavi već ima Nikolu Koju za ulogu koja je možda i najveća, a riječ je o ustaši, koji, ipak, posjeduje neke crte humanizma, i u kojem se miješa dobro i zlo.

On je pojasnio da je riječ o ustaši koji usvaja jedno od djece sa Kozare i postaje mu otac, što pokazuje da ima neke ljudskosti u njemu, ali u njemu više preteže zlo.

Govoreći o scenariju Arsena Doklića, koji je napisan prije 30 godina, Zafranović navodi da su neke stvari poboljšane i modernizovane, a primijenjeno je i samo finale filma.

Producent projekta Miša Mogorović je rekao da je rekao da je scenario za film najbolji i najuzbudljiviji koji je pročitao, te da je snažna antifašistička i humanistička ideja scenarija sa važnom nacionalnom temom danas i te kako potrebna.

Predsjednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan rekla je da je ovaj odbor jednoglasno glasao za prijedlog da se podrži film “Djeca Kozare”, kao i film “Heroji Halijarda”.

SRNA

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!