2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

Finansijske obaveze “Toplane” 36 miliona maraka

Najnovije vijesti

Finansijske obaveze prijedorske “Toplane” iznose oko 36 miliona maraka. Iz Gradske uprave ističu da će zbog  ove cifre analizirati poslovanje ovog komunalnog preduzeća za prethodne godine, sa ciljem da pronađu izlaz iz finansijske katastrofe.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević kaže da je iz gradskog budžeta za “Toplanu” ove godine isplaćeno čak 2.105.000 maraka za otplatu kredita Evropskoj banci, dug prema jednom dobavljaču i kroz pozajmice samom preduzeću. 

– Ko je taj projekat osmislio i ko je taj projekat realizovao i ko je nas doveo u ovo stanje, ne možemo preći preko toga svega tek tako – rekao je Kovačević.

Bivši direktor “Toplane” Zoran Knežević kaže da je ovo preduzeće do 2015. godine imalo 20 miliona maraka finansijskih obaveza. Tada su one uvećane za 14 miliona maraka zbog kredita za novo postrojenje na biomasu.

– “Toplana” je pozitivno poslovala 2019. i 2020. godine i tog akumuliranja gubitka više nema, kreće smanjivanje obaveza – naveo je on.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Duško Miletić ističe da ovogodišnja sezona grijanja nije upitna. Navodi da na lageru ima biomase za pola sezone. Ohrabruje i što su ugovori sa dobavljačima potpisani na dvije godine.

B. M.