3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

Fondacija „Idriz Jakupović“ obilježila četiri godine postojanja i rada

Najnovije vijesti

Fondacija „Idriz Jakupović“ večeras je u gradskom Pozorištu svečanom Akademijom, promocijom monografije i dodjelom počasnih nagrada Fondacije obilježila četiri godine postojanja i rada. Fondaciju, koja nosi ime njegovog oca koji je 92 godine ubijen u logoru Omarska  osnovao je  Ajdin Jakupović, doktor dentalne medicine, poznati humanista koji je do sada  u ove četiri godine, donirajući vlastita sredstva, s preko 200 000 maraka, pomogao brojnim u BiH. Kaže da je posebno ponosan na činjenicu da Fondacija pomaže svim narodima i narodnostima, onim kojim je pomoć zaista potrebna.

– Danas sam i najsretniji čovjek na svijetu, jer sam ispunio želju mog oca koji je prije rata želio da napravi Fondaciju koja će stipendirati učenike i studente. Fondacija je osnovana na moju inicijativu i do sada smo dali preko stotinu stipendija za učenike i studente, obezbijedili novčana sredstva za izdavanje 12 knjiga , godišnje podijelimo preko 700 bajramskih i novogodišnjih paketića , pomogli smo 43 sportska kolektiva u BiH… Fondacija je djelovala u 22 opštine u BiH.  Ljude, onim kojim pomažemo  ne dijelimo po nacionalnosti. To nas ne  interesuje. – rekao je je doktor Ajdin rođeni Prijedorčanin koji živi i radi u Sanskom Mostu

Ovogodišnji dobitnici počasnih nagrada Fondacije „Idriz Jakupović“ dolaze iz Austrije, Turske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Danske, i Bosne i Hercegovine.

M.Z.