3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

FORMIRAN PREDMET PROTIV ŠMITA PREMA DODIKOVOJ PRIJAVI

Najnovije vijesti

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci formiralo je predmet prema prijavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv Kristijana Šmita iz Savezne Republike NJemačke, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.
Iz Tužilaštva je rečeno da je, po podnošenju prijave 7. jula, Tužilaštvo formiralo predmet protiv Šmita.

U prijavi je navedeno da se u dužem periodu, počev od 1. avgusta 2021. godine, Šmit neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku o imenovanju od nadležnog organa.

Prijava je podnesena i zbog toga što se Šmit kontinuirano, u namjeri da Republici Srpskoj nanese štetu, lažno predstavlja kao službeno lice, odnosno kao visoki predstavnik u BiH, znajući da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Sporazuma o civilnom sprovođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, usljed čega ne može imati legitimitet i ovlaštenje za donošenje pravno valjane odluke.

Predsjednik Srpske rekao je ranije da je podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv Šmita zato što se neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika.

On je naveo da se Šmit, u namjeri da Srpskoj bude nanesena šteta, lažno predstavlja kao službeno lice, znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonaskog sporazuma, čime je Šmit time počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

“Protiv Šmita sam krivičnu prijavu podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN”, naglasio je Dodik. SRNA