Legalizacija zemljišta u prijedorskim novim naseljima, bila je jedan od tema sastanka gradonačelnika Prijedora, Dalibora Pavlovića i direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Bosiljke Predragović.

Nikola Marić iz Aerodromskog naselja jedan je onih koji je pokrenuo proces legalizacije zemljišta. U Prijedor se doselio iz Ključa 1995. godine. On i njegova porodica kuću su izgradili prije 16 godina. Toliko traje njihova borba za legalizaciju zemljišta. Srećan je što će ovaj problem konačno biti riješen.

– Znači nam ovo mnogo. Napravili smo kuću, uložili sredstva, planiramo da živimo ovdje. Bilo je straha da nam neko može uvesti neku rentu ili čak oduzeti zemljište – priča Marić.

 Nadležni su mještanima novih naselja uputili poziv da što prije podnesu zahtjeve za formiranje parcela, kako bi ušli u proces legalizacije.

– Najveći dio posla je završen na Aerodromskom naselju, gdje su završene 763 parcele. Ostalo je 55 parcela, gdje smo imali problem, jer su adrese bile nepoznate i 140 parcela nije formirano. Kada je u pitanju naselje Janjića pumpa, tu tek treba da započne proces. Formirano je 290 parcela i 215 parcela je neophodno formirati. U Vrbicama je formirano 445 parcela i neophodno je formirati još 231 parcelu – istakao je gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović.

– Tu gdje nisu formirane parcele, nisu ni uplanjeni objekti. To je obaveza svakog lica. Mi ne možemo to uraditi po službenoj dužnosti, a ne može ni Grad Prijedor. Građani su dužni da to urade – objašnjava Bosiljka Predragović, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Predragovićeva je podsjetila građane na obavezu plaćanja poreza na nepokretnosti.

– Mnogo je ljudi koji ne plaćaju porez, a svi oni koji redovno plaćaju porez finansiraju infrastrukturne projekte. Sami tim, i onima koji ne izvršavaju obaveze, omogućavaju da koriste tu infrastrukturu – ističe ona.

Pavlović i Predragovićeva razgovarali su i o parcelaciji trase auto-puta Banjaluka-Prijedor, kao i o projektu vodosnabdijevanja “Crno vrelo”.

B.D.