-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

FORMIRANJE VLASTI NA NIVOU BiH BEZ MIJEŠANJA STRANACA

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je formiranje vlasti na nivou BiH moguće jedino bez miješanja stranaca, napominjući da su izborni pobjednici u srpskom i hrvatskom narodu – SNSD i HDZ i da će SNSD birati sa kim će u vlast.
“Bez obzira na bildanje mišića u političkom Sarajevu i njihovih grupacija kako će oni nešto predložiti nama, ja im poručujem da ćemo mi birati ko će sa nama. Ako hoćete da se to bazira na bazi pobjednika, imate u meni saradnika. Ako hoćete da SNSD bude unutra, mi ćemo razgovarati o svim važnim pitanjima i za nas i sve druge, ali nećemo prihvatiti vaše programe, jer oni nisu naši programi i nemojte nam ih ni nuditi, jer ćemo se samo tu zaglaviti. Naša pozicija je veoma jasna – ako vam valjaju ovi iz opozicije samo ih uzmite, slobodno”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Što se tiče BiH, Dodik ističe da tamo treba da se nađu izborni pobjednici, a ako neko hoće u avanturizam neko to učini.

“Pošto su takav dijalog nametnuli prethodnih dana govoreći o tome šta žele, evo kažem šta mislim. Tamo ne idem iz ljubavi, SNSD nikada neće tamo ići iz ljubavi prema nekome, već zato što to pripada Republici Srpskoj i srpskom narodu i tamo ćemo sjesti na ona mjesta koja pripadaju nama”, izjavio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je dodao da imaju čvrst dogovor sa HDZ-om i zajedno će se kretati kroz ovo, te da nikoga ne mole, niti njih neko treba da moli.

Dodik je istakao da se član Predsjedništva BiH Željko Komšić zaklinje u Ustav, a nakon toga kaže da su ga izabrali građani BiH, što nije tačno, nego ga je birao dio stanovništva i građana u Federaciji BiH, i da je to tačna formulacija Ustava, a ne ono što on govori.

“Sada vi trebate da sa takvima nešto pravite. Ili /Denis/ Bećirović koji kaže u svojoj doktorskoj disertaciji da su `Srbi učinili 11 genocida nad Muslimanima`. Sada mi treba da sjednimo sa čovjekom i imamo povjerenje u tako nešto. Naravno da je to laž, istorijska, potpuni falsifikat, ali naprosto moraće se sjedati i razgovarati”, istakao je Dodik.

Na pitanje novinara koja je tema na kojoj bi kao glavni pregovarač mogao da spoji vlast, Dodik je istakao da je zajednička nit, Ustav BiH, napisan, a ne onaj koji je srušen.

Dodik je rekao da će konkretnije o ekonomsko-socijalnim mjerama u Republici Srpskoj govoriti sljedeće sedmice.

SRNA