Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora u ovoj godini u fokusu je imao probleme vezane za maloljetničku delinkvenciju, nasilje u porodici, probleme vezane za saobraćaj. Draško Đenadija, zamjenik predsjedavajućeg Foruma  za bezbjednost zajednice grada Prijedora podsjeća da Forum u kontinuitetu radi već 17 godina. I to kao najstarije tijelo ovog tipa na području Bosne i Hercegovine.

U kontinuitetu se bavimo nizom bezbjednosnih problema. U ovoj godini bili su to problemi vezani za maloljetničku delinkvenciju, nasilje u porodici, problemi saobraćaja u gradu Prijedoru. Prijedloge koje je Forum donosio upućivali smo ka zvaničnim organima našeg Grada i mnogi od njih su prepoznati. Neki su realizovani, neki u fazi realizacije tako da što se tiče tog odnosa Foruma i uprave i ostalih institucija s područja grada Prijedora mi smo posebno zadovoljni – kaže Đenadija.

 On u radu Foruma, pa i rješavanju ovih problema, ističe i odličnu saradnju s Misijom OSCE-a u BiH.Podsjeća i na 16. novembar  kada je obilježen Međunarodni dan tolerancije.

– Pa, evo Forum je odavno uključen u saradnju sa OSCE-om i kroz izradu samog plana prevencije incidenta i krivičnih djela počinjenih iz mržnje . Mi smo već  nekih sedam, osam godina u toj priči što se tiče saradnje i možemo reći da je ona vrlo dobra u kontinuitetu. OSCE prati sve naše sastanke i od prošle godine su se uključili u jednu podršku našem projektu oko osnivanja Operativno – komunikacionog centra grada Prijedora gdje su svojim doprinosom pomogli u izgradnji materijelmno tehničke strukture gdje će taj Centar funkcionisati.- naglašava Đenadija.

Naredna sjednica Foruma za bezbjednost zajednice može se očekivati polovinom decembra.

 M.Z.