11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

FRANCUZI SVIRALI I PJEVALI NA BALKANSKI NAČIN

Najnovije vijesti

“Francuzi na balkanski način” naziv je koncerta koji je održan u Prijedoru u organizaciji ovdašnjeg Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Osman DŽafić”.
Grupa od dvadesetak Francuza svih generacija pjevala je i svirala kompozicije sa Balkana. Na sinoćnjem repertoaru bile su vokalno-instrumentalne izvedbe iz BiH, Srbije i Bugarske, pjesme na romskom jeziku iz filmova Emira Kusturice, kao i poznati instrumentali sa ovih prostora.
Prijedorčanka Sanela Balić jedina je članica sa ovih prostora među francuskim muzičarima. Svira harmoniku, a njena kćerka Melina klarinet.

“Za dolazak u Prijedor pripremali smo se godinu i po. Sviramo balkansku muziku u francuskim kafićima i poslije stavimo šešir gdje ljudi ubacuju novac. Tako smo skupili novac za ovaj put”, rekla je ona.
Balićeva je dodala da je ženski trio “Gazda”, koji čine ona na harmonici i dvije Francuskinje na duvačkim instrumentima, ime dobio tako što su sve tri shvatile kakvog su karaktera.

“Imamo mnogo veći repertoar nego što smo ovdje mogli pokazati, budući da smo ograničeni vremenom”, dodala je Balićeva.
Prema njenim riječima, amaterski hor “Bubamara” ime je dobio po istoimenoj pjesmi Gorana Bregovića i Neleta Karajlića iz filma Emira Kusturice “Crna mačka, bijeli mačor”.

Za kraj koncerta gosti iz Francuske su sa domaćim horovima zajednički izveli pjesmu Himze Polovine “Karanfile, cvijeće moje”, a potom na zahtjev publike i poznatu francusku pjesmu “Moj ljubavnik”.

Na koncertu su nastupili horovi KUD-a “Osman DŽafić” Prijedor, “Harmonija” iz Sanskog Mosta i “Ameno” iz prijedorske muzičke škole “Savo Balaban”, a isti program biće izveden danas u 13.00 časova u Sanskom Mostu.

Prijedorski KUD “Osman DŽafić” već deset godina sarađuje sa francuskim umjetnicima i ovo je drugi put da oni dolaze u Prijedor, nakon što su 2012. godine zajednički organizovali muzički ulični festival.

izvor: Srna

foto: Giga