Ortopedske cipele Braco Marić mora da koristi, zbog dijebetesa i oštećenja kičmenog stuba koje ima kao ratni-vojni invalid četvrte kategorije. Problem je, kaže on,  što svake godine cipele dobija sa dva mjesec zakašnjenja. Po Marićevom viđenju, on nove cipele dobija 14 mjeseci nakon što je dobio prethodne, a trebalo bi to da bude godinu dana. Po njegovim riječima, on je nove ortopedske cipele trebalo da dobije još u oktobru, jer je upravo 8. oktobra dobio odobrenje za pomagalo, i da bi se godina dana trebala računati od tog datuma. – Mene ortopedske cipele sleduju jednom godišnje, u roku od 12 mjeseci  od ovjere naloga. Za ovo godina, koliko ih koristim, ja sam izgubio jedan par cipela, jer ispada da godina traje 14 mjeseci. Imam dokumentaciju, nalog propisan od doktora, koji ga propisuje na osnovu prethodnog datuma. I onda dođem u FZO da mi ovjere nalog, da bi mi rekli da još nije prošla godina dana – kaže Marić.

On je na kraju dodao da bi možda najsretnije rješenje bilo da FZO za ortopedsko pomagalo isplati novac, a da korisnik prava sam nabavi pomagalo, kao što je slučaj sa amputircima. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS pojašnjavaju da su upoznati sa Marićevim slučajem, te da je sve u skladu s propisima. U Pravilniku  o pravu na medicinska sredstva  navedeno je da se rok računa  od datuma preuzimanja medicinskog sredstva. Kada osiguranik ovjeri nalog za nabavku medicinskog sredstva u FZO, on ga potom može realizovati kod proizvođača navedenog pomagala, pojašnjava Dalibor Pavlović, rukovodilac prijedorske filijale Fonda. – Međutim, problem nastaje kada osiguranik ode u ortopedsku kuću, a oni ne mogu u kratkom roku napraviti cipele koje su mu potrebne. Onda oni to rastegnu na mjesec ili dva, u zavisnosti  kako ko dođe na red. Ali se po pravilniku računa od dana preuzimanja cipela. Ako je to kasnilo dva mjeseca, Fond računa od datuma preuzimanja – kaže Pavlović.

Marić je prošle godine cipele dobio 14. decembra, i ove godine pravo na novi par ima od 14. decembra, navode u Fondu. – On pravo na nalog, koji propiše ljekar specijalista, ima od 14. decembra. Mi taj nalog ovjeravamo, i nakon toga osiguranik ide ortopedskoj kući. Da li će mu se ponoviti isto, mi na to ne možemo da utičeno – pojašnjava Pavlović.  U ovom slučaju, kaže Pavlović, Fond je uradio sve po propisima, dodajući da je Marić ortopedske cipele dobijao svake godine počevši od 2014-te.   Takođe, on naglašava da FZO nema mogućnost da utiče na proizvođača, te da bi nezadovoljni osiguranik trebalo da se obrati proizvođaču.

Z.J.

PrethodniU „Vodovodu“ sutra Dan otvorenih vrata (video)
SlijedećiSutra premijera filma „Srećan put, komšija,,