Takmičenjem ekipa Miljakovaca, Gaćana, Petrova i Pejića u sportskim disciplinama i poljoprivrednom kvizu, počeo je ovogodišnji Kulturno-zabavni karavan “Selo veselo”. Ova tradicionalna manifestacija održana je juče kod škole u Miljakovcima u sklopu “Kulturnog ljeta”.

Brojni mještani Miljakovaca i susjednih mjesta uživali su u nadmetanju ekipa iz četiri sela u atraktivnim i tradicionalnim igrama: skakanju u vrećama, bacanju kamena s ramena, navlačenju konopca, nabacivanju obruča i znanju iz poljoprivrede. Iako se svi slažu da su došli prvenstveno zbog dobrog druženja, a ne pobjede, najbolja je bila ekipa sela Gaćani. Mladen Damjanović iz Pejića ističe da su svi željni ovakvih okupljanja po prijedorskim selima, ali da je toga sve manje:

– Trebalo bi više da se družimo i češće sastajemo. Ja sam, maltene, zbog ove manifestacije došao iz Slovenije – iskren je Damjanović.

Osamnaestogodišnja Gorjana Marčetić iz Petrova takmičila se za svoju ekipu u skakanju u vrećama:

– Nije mi bilo lako, jer mi je ispala vreća, ali sve u svemu dobro je prošlo. Osvojili smo treće mjesto u ovoj disciplini – kaže Gorjana.

– Nismo se nešto pretjerano pripremali za takmičenje, više smo se radovali druženju. Dobro je i da mladi čuju nešto o kvizu „Znanje-imanje“, jer mnoge danas ne zanima poljoprivreda i ne znaju puno o tome – rekao je Davor Topić iz sela domaćina, Miljakovaca.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi folklornog ansambla i muške pjevačke grupe KUD-a „Saničani”, Etno grupa “Vile Petrova”, izvorne grupe, muzičari, vokalni solisti i narodni umjetnici. KUD „Saničani“ ima stotinjak članova, a najviše ih je u folklornoj sekciji. Predsjednik KUD-a Zvjezdan Grković rekao je da su nastupi poput ovog u Miljakovcima prilika ne samo da predstave svoj rad, već i da dođu do novih članova. Prvoj ovogodišnjoj manifestaciji „Selo veselo“ prisustvovala je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora. Ona je podsjetila da je ovaj kulturno-zabavni karavan od 2010. godine dio „Kulturnog ljeta“. Grad Prijedor je pokrovitelj, medijski pokrovitelj IPC „Kozarski vjesnik”, a prijatelj Manifestacije je “Autotransport“ Prijedor.

Organizator karavana „Selo veselo“, Saša Goronja, rekao je da im je cilj oživljavanje i unapređenje društvenog života u prijedorskim selima.

– „Selo veselo“ obići će četiri, a okupiti najmanje 16 sela. Peta finalna manifestacija je zakazana za 20. avgust – rekao je Goronja.

D. S.

PrethodniKAKO NAPRAVITI DOMAĆI SOK I DŽEM OD NARANDŽE
SlijedećiOBAVJEŠTENJE IZ ELEKTRODISTRIBUCIJE