Novinari u svojoj profesiji nailaze na svakakve zadatke. Neki iziskuju temeljan istraživački rad, mnogo truda i čekanja na izjavu sagovornika. Međutim, kada vas pošalju na trodnevni zadatak na kojem se od vas očekuje da se družite u opuštenoj atmosveri, degustirate odlična vina, nepca počastite probranim gurmanlucima, a sve to uz ljubazne organizatore koji vas kući otprate sa poklonima i željama da se ponovo vidite, prosto vam dođe da zahvalite uredniku i toplo se preporučite za slična “iskušenja”. I ove godine ekipa “Kozarskog vjesnika” sarađivala je sa poznatim TV serijalom “Kuhinjica”. Jesenje druženje održano je u Brčko Distriktu koji se, sa svojih 95.000 stanovnika, ponosi multikulturalnošću, njegovanjem tradicije i saradnjom sva tri naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Naša gastro-avantura počela je u Hotelu “Jelena” gdje su prve večeri svoja tradicionalna nacionalna jela predstavila tri udruženja žena. Cicvara, pite, urmašice, slane kiflice, baklava, grah prebranac, svadbarski kupus samo su dio ponude vrijednih kuharica koje su se, nakon večere, spremno uhvatile u kolo i dokazale da za dobro raspoloženje nisu važne godine.

Predstavnici brojnih bh. medijskih kuća mogli su da uživaju i u ponudi Restorana “Kolubara”, Vile “Bakarni lonac” i Hotela “Jelena”. Ljubitelji ribe imali su na raspolaganju kanapee, više vrsta ribe i salata. Ni najveći probirač ne bi od stola ustao gladan. Direktor “Kuhinjice” za BiH, Zorica Đukić, poželjela je svima dobrodošlicu. Ovo druženje, pored prezentacije gastro-turističke ponude Brčko Distrikta, prilika je za razmjenu kulinarskog iskustva s obzirom da “Kuhinjica” radi preko 12 godina i ima više od 9.000 snimljenih recepata, rekla je Đukićeva. Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam u Vladi Brčko Distrikta, podsjetio je da je gastro-turizam trend koji raste. Turisti žele da, pored zanimljivih destinacija, istražuju hranu, pića i lokalnu kulturu. Đurić je kao pozitivne primjere naveo Austriju, Španiju, Srbiju, koje su seoski turizam oplemenile bogatom gastronomskom ponudom.

– Želja nam je da usluge u Brčkom budu toliko kvalitetne, da se gosti požele vratiti ili barem svratiti da nešto pojedu i popiju – rekao je Đurić.

Sutradan je uslijedila radionica o značaju gastro-turizma i mogućnostima koje on nudi. Adrenalina nije nedostajalo, jer su predstavnici medijskih kuća učestvovali u nagradnoj igri koju su obezbijedili brojni sponzori. Kompanija “Blicnet” poklonila je dva tableta. Takođe su predočili svoja rješenja kako da ugostiteljski i turistički objekti poboljšaju korisničko iskustvo turista tokom njihovog boravka u BiH. Na ovoj radionici svi su mogli besplatno da provjere sluh zahvaljujući ORL ambulanti “Fono medik”, koja je sretnog dobitnika nagradila svojim uslugama. Sponzor jesenjeg druženja “Kuhinjice” bio je i “Glossa centar” koji je obezbijedio besplatan onlajn kurs njemačkog jezika, dok su se iz kompanije “Frukta trejd” pobrinuli za bogatu ponudu vode “Akva Doria” i jednog učesnika nagradili zalihom vode jednakom njegovoj težini. Među nagradama sponzora bile su i usluge virtuelnog ofisa VIRTUO i Radnje “Vrisak” sa unikatnim rukotvorinama i odjevnim predmetima. Doktori Zavoda za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” predstavili su projekat “Park šume” koji će, u saradnji s Vladom RS, biti realizovan na području Slatine. Ovaj vid medicinskog i rekreativnog turizma na 35 hektara će ponuditi staze za šetanje, trim staze, suvenirnice, ugostiteljske objekte i druge sadržaje.

Promocija domaćeg gastro turizma nastavljena je u selu Bukvik, nekoliko kilometara udaljenom od Brčkog, gdje se nalazi Vinarija “Pajić”, jedina vinarija na sjeveroistoku BiH. Uvjerili smo se da ova vinarija može parirati najmodernijim vinskim regijama u Evropi. Degustirali smo četiri vrste vina, uz objašnjenja somelijea o načinu pijenja, držanja čaše, uživanja u mirisu, boji i teksturi vina. Sve to uz informacije koja hrana najbolje paše uz pojedinu sortu te uz narezane sireve i pršut koji su bili odličan pratilac ove degustacije. Zanimljivo je da je ovaj odvažan poduhvat, s obzirom da posavski kraj nije poznat kao pogodan za vinogradarstvo, proizašao iz želje doktora Dragana Pajića da na svojoj djedovini podigne vinograde i proizvodi kvalitetno vino. Nisu ga pritom spriječile ni dobronamjerne sugestije ljudi od struke da bi, uz mnogo manja ulaganja, lakše ostvario svoj cilj na nekom drugom području. Bio je uporan i na kraju iz zasada vinograda, starih oko sedam godina, dobio vrhunska vina čiji je kvalitet prepoznat na brojnim međunarodnim sajmovima.

Ručak smo imali u Restoranu “Holidej” udaljenom 15-ak kilometara od Brčkog. U ovom, Brčacima dobro poznatom ugostiteljskom objektu,  održane su brojne svadbe i proslave. Za goste koji preferiraju tradicionalni ugođaj, tu je restoran u potpunosti urađen u drvetu, a za one modernijeg ukusa, prostrana svečarska sala. Ovaj etno-kutak okružen je uređenim parkom sa klupama i zabavnim sadržajima za najmlađe. Bogatom trpezom dominirali su specijaliteti bosanske kuhinje: begova čorba, bosanski lonac, bamije, jagnjetina, tufahije, baklava, ali i voće iz vlastite proizvodnje: kruške, lubenice i dinje. Ljubazni domaćin Faruk Pamukčić ispratio je svakog člana naše gastro-ekspedicije bocom domaće šljivovice kao poklonom. Mnogi su se našli na muci: kako skinuti kalorije i napraviti mjesta za večeru koja nas je čekala u Hotelu “Evropa”. Ovo veče održano je u saradnji “Kuhinjice” i Turističke zajednice “Županja”. Direktor ove zajednice Mirko Bačić predstavio je neke od tradicionalnih manifestacija po kojima je ovaj kraj Hrvatske prepoznatljiv poput “Žetve i vršidbe”, “Šokačkog sijela”, a govora je bilo i o prednostima prekogranične saradnje koja bi omogućila dobijanje sredstava Evropske unije za obostrano korisne projekte. Probali smo neke od specijaliteta tog podneblja poput sireva sa začinskim biljem, pogačica sa čvarcima, kulena, pršuta i domaćeg hljeba, sve to uz svirku tamburaša iz Županje koji su višečasovnim nastupom upotpunili ugođaj.

Ovom druženju prisustvovao je Predrag Gluhaković, bivši ministar trgovine i turizma RS, koji je započeo promociju gastro turizma sa TV serijalom “Kuhinjica”. U Hotelu “Evropa” dali su nam kraći predah, a onda iznijeli ovale sa raznim vrstama ribe, od lignji do pastrmke, punjenih pilećih šnicli, različitih salata, pita, mesa i kobasica. Do kasnih  večernjih sati jelo se i plesalo uz raspoložene tamburaše. S obzirom da sve što je lijepo kratko traje, sutradan smo se spremali za povratak.

U Hotelu “Jelena” za doručkom nam je prezentovana turistička i gastro-ponuda zlatiborskog kraja. Mnogi su, uz odlične suhomesnate proizvode, sireve i pite, probali lepinje prelivene kajmakom, tipične za Zlatibor. Završili smo trodnevno druženje koje je održano zahvaljujući saradnji “Kuhinjice” i Udruženja hotelijera i restoratera Brčko Distrikta te tamošnje vlade.

Na putu za Prijedor sumirali smo utiske i ujedno se prisjećali prethodnih susreta s “Kuhinjicom” na Jahorini i u Zvorniku. Nismo se mogli dogovoriti gdje nam je bilo ljepše, ali dileme nije bilo da nestrpljivo čekamo sledeće gastro-putešestvije.

D. S.

PrethodniUDRUŽENJE GRAĐANA „OPTIMISTI“ U NOVIM PROSTORIJAMA
SlijedećiSUTRA BEZ VODE VEĆI DIO GRADA