Učenici Trećeg jedan Gimnazije „Sveti Sava“ organizovali su večeras humanitarnu izložbu u gradskom pozorištu, s ciljem prikupljanja sredstava za matursku ekskurziju. Želja im je da na taj način pomognu svojim školskim drugovima slabijeg imovnog stanja, čiji roditelji ne mogu snositi troškove ekskurzije u Španiju. Izložbu fotografija i slika priredili su učenici ovog razreda, a pridružila im se i drugarica iz Četvrtog jedan. Izloženi radovi nisu bili na prodaju, sem slika Lane Soldat. Ukoliko Prijedorčani žele da kupe njene slike, mogu da je kontaktiraju putem broja 065/311-361.  Građani su ostavljali dobrovoljne priloge u dvije kutije u holu Pozorišta, a takođe su, po proizvoljnim cijenama, mogli da priušte sebi slatkiše i sokove koje su pripremili vrijedni gimnazijalci ili urade privremenu tetovažu kanom.

U organizovanju ove humanitarne izložbe pod nazivom „Kad se male ruke slože“, svi su doprinijeli na neki način, ako ne slikama i fotografijama, onda tehničkim detaljima. Ukupno je prikupljeno 400 KM.

– Zahvaljujemo se direktoru Pozorišta Prijedor koji je prepoznao naš cilj i omogućio nam da u ovom predivnom prostoru organizujemo izložbu. Drago nam je što su nam se pridružili učenici Muzičke škole „Savo Balaban“ koji su uljepšali ovo veče koncertom – rekla je učenica Katarina Hajnc.

Aleksandar Marić izložio je nekoliko svojih slika.

– Slikarstvo je moj hobi. Ovo je prvi put da pred širom javnošću izlažem svoje radove. Tema su, uglavnom, pejzaži. Akciju „Kad se male ruke slože“ počeli smo u martu. Imali smo razne aktivnosti: od pošumljavanja, prodaje makaronsa, pa do prikupljanja starog papira, u čemu su nam naši sugrađani mnogo pomogli – rekao je Aleksandar.

Daliborka Stojančić, razredni starješina Trećeg jedan, podsjetila je da ekskurzija po učeniku košta 800 KM te da su dosad, svojim radom, učenici uspjeli obezbijediti troškove za troje učenika. Potrebno im je još oko 1200 KM da bi svi učenici iz ovog odjeljenja otputovali u Španiju.

– Ukupno petnaestak maturanata Gimnazije nije u mogućnosti snositi troškove ekskurzije na koju idemo na jesen. Treći razredi i dalje prikupljaju novac. To znači da ćemo nastaviti sa humanim akcijama. Učenici se ne plaše zasukati rukave i obavljati sezonske radove – rekla je Stojančićeva.

Brojni roditelji su podržali humanitarnu izložbu, među kojima i Predrag Puđa. Njegov sin Miloš bio je jedan od autora izloženih fotografija.

– Zaista sam prijatno iznenađen kako su djeca, sa svojom razrednicom,  dobro organizovala ovu izložbu. Oduševili su me, kako slikanjem, tako i fotografijom – iskren je Puđa.

D. S.

foto: Giga

PrethodniGRADONAČELNIK NA „DANIMA JAGODE“
SlijedećiOBAVJEŠTENJE IZ ELEKTRODISTRIBUCIJE PRIJEDOR