Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

GLAUKOM VODEĆI UZROK NEPOVRATNOG SLJEPILA

NAJNOVIJE VIJESTI

Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske organizuje u srijedu, 13. marta, besplatan skrining glaukoma, progresivne bolesti očnog živca, povodom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma. Ukoliko se ne liječi, glaukom može dovesti do sužavanja vidnog polja, propadanja očnog živca, te znatnog, pa i trajnog gubitka vida.
Redovni očni pregledi ključni su za rano otkrivanje i liječenje glaukoma, posebno kod pacijenta koji imaju dijabetes, arterijsku hipertenziju, slabu cirkulaciju, oscilacije krvnog pritiska, očnu migrenu i druge rizične faktore poput visoke kratkovidnosti, kada imaju bliže srodnike oboljele od glaukoma, dugotrajno i često korištenje steroidnih lijekova, povrede oka i slično.
Besplatan skrining glaukoma u UKC će biti moguće obaviti 13. marta od 8.00 do 13.00 časova u holu Centralnog medicinskog bloka na Paprikovcu.

Iz UKC-a navode da se skriningom omogućava da se iz opšte populacije izdvoje osobe koje pokazuju predispoziciju za glaukom, a to je i prilika da se skrene pažnja javnosti na neophodnost rane dijagnostike i pravovremenog liječenja glaukoma.

“Skrining glaukoma podrazumijeva besplatno mjerenje očnog pritiska, biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, uz popunjavanje ankete od strane pacijenata za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom”, navode iz UKC-a.

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma obilježava se od 2010. godine u drugoj sedmici marta da bi se stvorila globalna i jedinstvena inicijativa koja stavlja u centar pažnje glaukom kao vodeći uzrok nepovratnog sljepila, te kako bi bolje razumijeli glaukom, koji često ne pokazuje simptome u ranim fazama razvoja bolesti.

Iz UKC-a ističu da je glaukom jedan od vodećih uzroka ireverzibilnog sljepila i danas u svijetu od njega boluje više od 80 miliona ljudi.

S obzirom na trend povećanja broja starijih ljudi u populaciji, iz UKC-a su naveli da tokom narednih godina očekuje i veći broj oboljelih od glaukoma.

“Zahvaljujući savremenoj dijagnostici danas smo u mogućnosti da glaukom otkrivamo već u ranom stadijumu oboljenja, prije nego što nastanu ireverzibilne promjene koje će ugroziti vid pacijenta”, kažu u UKC-u.

Klinika za očne bolesti UKC-a raspolaže cjelokupnom dijagnostičkom paletom usluga kojom se na vrijeme može otkriti glaukom i time spriječiti nastanak sljepila.

Obmana glaukoma leži u tome što u početku pacijent nije svjestan bolesti, pa se glaukom smatra “podmuklim neprijateljem dobrog vida” i “tihim kradljivcem vida”.

Ovogodišnja tema Svjetske sedmice glaukoma je “Ujedinjenje za svijet bez glaukoma” čiji je cilj podizanje svijesti o glaukomu da bi veliki dio populacije bio upoznat sa bolesti i posljedicama koje prouzrokuje ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi.

SRNA

Foto Shutterstock