Gradska organizacija Crvenog krsta u Prijedoru održala je programsko-izvještajnu Skupštinu na kojoj je sagledan rad organizacije u 2020. godini.

Kad se podvuče crta, i kad se sagleda šta je sve urađeno, prijedorski Crveni krst ispunio je sve planirane zadatke,  rekao je sekretar ove organizacije  Zoran Veselinović. Ipak, naročito su ponosni na činjenicu da je Crveni krst uspješno odgovorio i na vanredne okolnosti kad je u pitanju borba sa epidemijom virusa  korona.

– To sam posebno istakao u izvještaju, da je posao naših volontera koji se ticao karantina,  izuzetno dobro odrađen. To je bio rizičan posao, s obzirom na pandemiju. Ali volonteri su se odazvali i pomogli da Crveni krst obavi svoj dio zadatka – izjavio je Veselinović

Nakon radnog dijela uslijedio je onaj svečani. Uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama, sa kojim je Crveni krst imao izuzetnu saradnju kako u humanitarnom radu,  tako i u drugim aktivnostima. Srebrni znak Crvenog krsta, jedno od najviših priznanja, uručen je OŠ „Petar Kočić“.

– Imali smo dosta humanitarnih akcija. Takođe, sve programske sadržaje vezane za Crveni krst mi smo uspješno realizovali. Nadam se da će ta saradnja i u budućnosti biti uspješna – rekla je nastavnica Milica Zrnić.

Srebrni znak dobio je i Srđan Kunić, volonter Crvenog krsta, koji je  svojim radom dao doprinos širenju volonterske mreže.

– Postoji mnogo razloga zašto biti volonter Crvenog krsta. A jedan od njih je i onaj osjećaj kad pomognete nekome i ne očekujet e ništa zauzvrat. I kad na njihovim licima vidite osjećaj zadovoljstva – naveo je Kunić.

Isto priznanje uručeno je i Smiljki Savović Duki, dugogodišnjem volonteru ove organizacije, za njezin nesebičan rad. Humanitarnih akcija tokom godina bilo je mnogo kaže, i svaka je bila podjednako važna za onoga kome se pomaže.

– Uopšte nije važno da li je akcija u kojoj se pomaže velikom broju ljudi. Već je važno da je akcija usmjerena na one ljude kojima će život da se promijeni i koji sa tim dobijaju razlog da se dalje bore. Jer,  pomoć se ne sastoji u onoj kesici koja se donese. Već je pomoć u osmijehu, pozdravu i onome „da vidimo šta možemo“ – rekla je Savović Duka.

Z.J.