Prošlo je godinu dana od pojave prvog slučaja virusa korona u Republici Srpskoj. Od 5. marta 2020. godine do danas, u Srpskoj je oboljelo 36.488 ljudi, a preminulo više od 2.277. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, apel građanima je da se pridržavaju propisanih mjera.

Pandemija je odnijela mnogo života. Teška godina je iza nas, a naročito za zdravstvene radnike, koji su na prvoj liniji odbrane od virusa korona. 

– Kada pogledamo godinu dana unazad, svakako mislim da smo s aspekta zdravstvenog sistema prošli mnogo. Moram biti ponosan na solidarnost i požrtvovanost zdravstvenih radnika, koji su pomagali građanima Srpske, bez obzira o kojoj zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenom radniku je riječ – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Vakcina je najbitnije oružje protiv virusa korona, tvrdi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS. U Srpskoj je danas počela revakcinacija  zdravstvenih radnika, koji su vakcinisani protiv virusa korona.

–  Vakcine nam predstavljaju ogromnu prednost u borbi protiv virusa, ali nam je neophodna saradnja svih građana sa zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim sistemom, kako bi se uspješno borili protiv virusa – dodao je Zeljković. 

U protekloj godini na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske pregledano je oko 20.000 pacijenata, hospitalizovano oko 5.000, dok je potporu kiseoničkom terapijom zahtijevalo oko 1.000 pacijenata.

– Moram da istaknem da su u početku pacijenti bili starije životne dobi, međutim, ovih dana javljaju nam se pacijenti od 35 do 50 godina. Što je još opasnije, jer je bolest izraženija. Brzo dolazi do promjene kliničke slike pacijenata, a svi oni koji su preboljeli virus, iako se osjećaju dobro, rizična su grupa – rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a RS.

Nadležni apeluju na građane da se pridržavaju novih propisanih mjera. Jer zdravlje je, u ovoj situaciji, najbitnije.

M. Šodić