Prijedorčanin Nenad Mirković već 11 godina otplaćuje tuđe kredite. Bude žirant poznaniku, a nakon nekog vremena dođe mu poziv iz banke da mora da izmiri kreditne obaveze za neku treću, nepoznatu osobu.

Nenada je prijateljica zamolila da joj bude žirant. Pristao je. U banci su riješili svu neophodnu papirologiju. Međutim, nakon dvije godine na njegovu adresu stigla je opomena da kao žirant mora da izmiri obaveze po kreditu, ali neke treće, njemu nepoznate osobe. U međuvremenu je saznao da je taj čovjek zet njegove prijateljice, koja mu je uplaćivala kredit.

– Na kraju sam je natjerao da isplati pola kredita. Tada sam dobio riješenje i od banke i od suda. Međutim, kada se ide na ročište, oni sve svaljuju na žiranta, a ne na dužnika. I ja pitam sudiju, zašto mi? A ona mi kaže pa vi ste potpisali. Kažem, nisam potpisao i da čovjeka ne znam. Već 18 godina se provlačim po sudovima, jer se sve svali na žiranta. Opet tvrdim da tom čovjeku nisam bio žirant – priča Nenad.

Ovo je bila samo jedna od neprijatnih situacija u kojoj se našao naš sagovornik. Sve to ga je koštalo vremena i živaca. Njega i njegovu porodicu. Jedan spor dobio je prije 10 godina na sudu u Sarajevu. Opet ista priča. Tada su mu stizale opomene za kredit od 25.000 KM, da navodno, kao žirant mora da isplati rate. Kredit je podignut na ime kćerke njegove drugarice s početka ove priče.

– Sve mi je dosadilo, vjerujte. Kad mi dođe poštar, padne mi mrak na oči. Bojim se, boji se moja porodica. Sve što zaradim, moram da dam za tuđe rate kredita ili za sudske troškove. Ako me kolega pita da mu budem žirant, biću mu žirant, a ne nekom trećem licu, koji digne kredit i zapali u inostranstvo – dodaje Nenad.

Nije se, kaže, svega oslobodio. Pravdu tjera za još tri kredita koja su mu na grbači. Boriće se, poručuje, do zadnjeg. Da sve istjera na čistac.

M.Šodić