Na dvanaestom druženju penzionera u organizaciji Mjesnog udruženja Rakelići, večeras se okupilo preko 300 penzionera i gostiju. Predsjednik Sretko Tambić podsjetio je da ovo udruženje obuhvata šest sela: Rakeliće, Saničane, Gaćane, Miljakovce, Pejiće i Petrovo. Ponosni su, kako kaže, na tradiciju druženja dugu dvanaest godina, čime se ne može pohvaliti ni jedno drugo mjesno udruženje penzionera na području Prijedora. To dokazuje koliko pripadnici najstarije populacije uživaju u ovakvim okupljanjima.

– Penzioneri to čekaju tokom cijele godine, da dođu, opuste se, zaborave svakodnevne probleme i male penzije. Ovakve proslave su im neka satisfakcija. Inače Mjesno udruženje Rakelići ima 650 članova. Za ovih 12 godina prošli smo cijelu Republiku Srpsku, organizovali izlete i druženja – rekao je Tambić.

Među raspoloženim penzionerima koji su se već uz prve taktove muzike uhvatili u kolo, bila je i Nada Egić iz Saničana.

– Devet godina sam u penziji, radujem se našim druženjima. To je prilika da popričamo s ljudima koje inače ne vidimo tokom cijele godine. Baš nam bude lijepo – rekla je Nada.

Među gostima bio je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske. On je konstatovao da je evidentno nezadovoljstvo ove populacije materijalnim položajem, ali da pomaka ima.

–  Prošle godine penzija je povećana za četiri odsto, a inflacija je bila 0,5. Nedavno smo imali povećanje od 3,11 s tim da sredinom godine očekujemo ponovni rast od tri odsto. To je uvijek malo. Slabo smo krenuli nakon rata, a posljedice rata opterećuju penzijski sistem ogromnim sredstvima – ističe Rakulj.

– Mi smo odlučili da ne kukamo samo kako su penzije male i kako je loš standard nas, penzionera. Sve su to činjenice, ali mi smo živi ljudi, volimo se družiti i jedni drugima donijeti dobro raspoloženje. Zabavimo se bar jednom godišnje, razmjenimo mišljenja i iskustva – rekao je Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora koje ima 13.700 članova.

Podršku Grada pripadnicima najstarije populacije potvrdio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Već godinama podržavamo Udruženje penzionera iz gradskog budžeta, jer ovi ljudi su to zaslužili. Penzioneri su stvorili sve ono na čemu mi gradimo budućnost. Grad pomaže i u organizaciji ovakvih događaja, ali i kod banjskog liječenja te za jednokratne pomoći najugroženijim penzionerima – izjavio je Đaković, pohvalivši, kako je rekao, profesionalan rad rukovodstva prijedorskog udruženja.

D. S.   

PrethodniNACRT PARCELACIJE AUTO-PUTA NA JAVNOM UVIDU DO 5. MARTA (video)
SlijedećiNAŠ GRAD U ZNAKU RAZIGRANE MLADOSTI