Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić i  ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara, Vojin Mitrović  danas su razgovarali sa  gradonačelnikom Prijedora, Daliborom Pavlovićem o eksproprijaciji zemljišta za trasu auto-puta Banjaluka-Prijedor.  Tema razgovora bIla je i izgradnja nove industrijske zone u naselju Gornja Orlovača, te prenamjena poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište na tom prostoru.

Auto-put Banjaluka – Prijedor , a potom i brza cesta  prema Hrvatskoj biće žila kucavica privrednog i ekonomskog razvoja ovog dijela Republike Srpske, izjavila je danas u Prijedoru  Srebrenka Golić, ministar  za prostorno uređenje , građevinarstvo i ekologiju  Republike Srpske. Osvrnuvši se na nezadovoljstvo građana dijela Kozarca i proteste koje su organizovali zbog prolaska trase auto-puta kroz ovo naselje, Golićeva je istakla da je ovaj problem najnovijim rješenjem, po kojem je auto-put duži za kilometar i po, prevaziđen.

–   Trasa auto-puta obilazi naselje.  Moji saradnici su slikali svaki objekat i po krajnjoj varijanti  ruše se samo četiri stambena objekta  i 12 pomoćnih, a trinaesti je već srušen.  Na području  grada Prijedora ruši se ukupno 90 objekata,  pa zar ćemo brojati objekte po nekoj nacionalnoj pripadnosti . Ovo je važan infrastrukturni projekat.  U svim takvim projektima dolazi do rušenja određenih objekata. Neću sad govoriti kako su mnogi objekti rađeni  nelegalno, bespravno u nekom ranijem periodu.  Znači, nijedan taj objekat nije mogao biti izgrađen  na ovoj trasi kako je prostorni plan RS od 2015.  do 2025. godine i  iscrtao. Mi kao ministarstvo moramo da se držimo našeg tehničkog ustava  – istakla je Golićeva.  

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, Vojin Mitrović rekao je da će svima koji budu rušeni objekti  biti nadoknađena šteta.

– Ono što je bitno ovdje reći, svi ljudi kojima bude eksproproisano zemljište ili objekti koji budu rušeni  biće adekvadno nadoknađeni , tako da niko neće biti oštećen  – naglasio je Mitrović.

Gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović,  rekao je da ima informaciju da je u Kozarcu ostalo spornih nekih 100 metara zbog prolaska auto-puta u blizini kuća, ali da je i taj problem moguće otkloniti,  pošto je moguće manje pomjeranje trase.

-Ono što ću u narednom periodu uraditi  je to da ću otići na lice mjesta, razgovarati sa građanima koji su to kandidovali kao problem i obrazložiti im način rješavanja tog problema. Zaista smo svi odlučni  da rješavamo probleme u hodu i da nema nikakvih isključivosti sa naše strani.  Spremni smo da pomognemo i nadležnom ministarstvu i Direkciji za autoputeve da se to završava na najbolji mogući način- rekao je Pavlović.

Golićeva je danas u Prijedoru najavila  da će u projekat  energetske efikasnosti Bolnice “Doktor Mladen Stojanović”  biti uloženo pet miliona maraka, a početak realizacija će zavisiti od  epidemioloških mjera.

P.Š.