-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

GORNJA LAMOVITA TREĆI FINALISTA „SELA VESELOG“ (FOTO)

Najnovije vijesti

Gornja Lamovita danas je bila domaćin trećem ovosezonskom kulturno-zabavnom karavanu „Selo veselo“. Ekipe ovog i sela Babići takmičile su se u tradicionalnim sportskim disciplinama i poljoprivrednom kvizu. Ukupni pobjednik bila je Gornja Lamovita. Ona će se pridružiti dosad poznatim finalistima, Gaćanima i Donjoj Dragotinji, na završnom takmičenju 20. avgusta.

„Selo veselo“ u Gornjoj Lamovitoj bilo je obogaćeno gastro-prezentacijom žena ovog kraja. Pored vrijednih domaćica ovog sela, ukusne đakonije pripremile su i žene iz Babića i Bistrice.

– Podržale smo Karavan „Selo veselo“ spremanjem tradicionalnih jela. Ima tu uštipaka, cicvare, pita, piletine, povrća i voća. Izložile smo i ručne radove: stolnjake, peškire, torbe, a neke su žene donijele i lijepo njegovano cvijeće – rekla je Mirjana Tejić iz Lamovite.

Gornja Lamovita, po riječima predsjednika Savjeta ove mjesne zajednice, Dalibora Lajića, ima oko 500 domaćinstava i oko 2.500 stanovnika.

– Ovo je jedno veoma kulturno, istorijsko mjesto. Tu su formirane dvije ratne brigade: jedna u Drugom svjetskom ratu, a druga u Otadžbinskom. Drago nam je što smo učestvovali u manifestaciji „Selo veselo“ – rekao je Lajić.

Karavan „Selo veselo“ održava se pod pokroviteljstvom Grada Prijedora i u okviru „Prijedorskog kulturnog ljeta“, podsjetila je Ljiljana Babić, šef Kabineta gradonačelnika Prijedora.

– Kada smo, prije devet godina, pokrenuli „Prijedorsko kulturno ljeto“, namjera nam je bila da se kulturni sadržaji ne odvijaju samo u užem centru grada, nego i u svim mjesnim zajednicama. „Selo veselo“ upravo to postiže, i ove godine će okupiti ukupno 16 mjesnih zajednica. Cilj „Kulturnog ljeta“ je da se odvija na otvorenom, bez ulaznica, dostupno svim građanima – zaključila je Babićeva.

U kulturno-umjetničkom programu Karavana „Selo veselo“ učestvovala je  Folklorna sekcija Bistrica-Verići, izvorne grupe, harmonikaši i drugi narodni umjetnici. Organizator Manifestacije je Saša Goronja.

D.S.