Grad Prijedor dobio je treću sertifikaciju za BFC standard povoljnog poslovnog okruženja i time zadržao visoko mjesto u Bosni i Hercegovini po pitanju ambijenta za privlačenje direktnih investicija. Ovo je na današnjoj  konferenciji za novinare rekao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon što je na adresu gradske uprave stigao novi sertifikat BFC-a. Đaković je istakao da je Prijedor prvi grad u BiH koji je dobio ovaj prestižni sertifikat namijenjen gradovima i opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem, te dodao da je ispunjeno 90 odsto zahtjeva BFC standarda i da je realizovano svih 100 odsto eliminacionih kriterijuma.

– U ocjenjivanju je istaknuta prednost našeg grada u odnosu na sve ostale u RS odnosno BiH, a to je uvođenje elektronske uprave. Iako je jedan od uslova BFC ispunjenost i politička stabilnost, svi zaposleni Gradske uprave uložili su dodatne napore da dokažu da se kontinuiranim radom može prevazići i moguća neharmonična situacija političkih predstavnika u skupštini na lokalnom nivou -naglasio je Đaković.

Po njegovim riječima, naredni ciljevi su uvođenje naprednog komunikacijskog sistema e-građanin, kao i softvera za upravljanje imovinom grada. Đaković je naglasio da će, pored tradicionalne industrije, grad razvijati uporedo i digitalnu.

– Mi ćemo u ovom smjeru nastaviti i dalje. Prijedoru su potrebna nova,  kvalitetna radna mjesta i to će se postići razvojem privrede koja je, prije svega, proizvodno i izvozno orijentisana, razvojem kreativne industrije u našem gradu, što je započeto u Poslovnom centru pored Industrijske zone “Celpak”, sa željom da sve te firme koje se osnivaju budu dalji stimulans i inicijalni element za razvoj daljih oblika industrije savremenijeg tipa. U budućnosti će donositi veće zarade našim radnicima – rekao je Đaković

Po riječima Mirjane Ostojić, vođe tima za BFC sertifikaciju,  Prijedor je u ovaj proces uključen još 2013. i smatra se pionirom BFC-a.

-Sa ponosom možemo da kažemo da je  malo gradova koji su pristupili trećoj  resertifikaciji, s obzirom da je riječ o novom standardu koji je nedavno izmijenjen. Ovaj novi sertifikat vrijedi tri godine, uz redovne kontrole koje ćemo imati – rekla je Ostojićeva.

P. Š.

PrethodniSTRAH OD VIRUSA KORONA POVEĆAO PROMET U TRGOVINAMA (video)
SlijedećiU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”