19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

GRAD PRISTUPIO UDRUŽENJU “GRADONAČELNICI ZA MIR”

Najnovije vijesti

Odbornici Skupštine grada Prijedora donijeli su danas odluku o pristupanju grada udruženju “Gradonačelnici za mir”, koje želi da 2020. bude godina konačne eliminacije i ukidanja nuklearnog naoružanja iz svakodnevice.“Mi kao grad treba da damo podršku toj inicijativi koju podržava veliki broj gradova, a pogotovo što u sjećanju imamo ratove sa naših prostora i posebno zbog ideje o ukidanju atomskog naoružanja koje masovno uništava prvenstveno živu silu”, rekao je novinarima gradonačelnik Milenko Đaković.

On je istakao da je dio ove organizacije postalo 7.417 gradova iz cijelog svijeta, među kojima je nekoliko gradova i opština iz BiH, sa tendencijom daljeg rasta.

Osim grada Prijedora, poziv za pristupanje u ovo udruženje iz BiH dobili su Bijeljina, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Trebinje, Tuzla, Mostar, Goražde, Cazin, Bihać, Livno, Široki Brijeg i Brčko distrikt.

U pozivu za pristupanje grada Prijedora ovom udruženju navodi se da je opšte poznato da su Hirošima i Nagasaki gradovi koji su 1945. godine bombardovani atomskim oružjem, a da je želja udruženja da prikupi iskustva preživjelih stanovnika i predoči ih cijelom svijetu, da se ovako nešto ne bi ponovilo.

“Gradovi Hirošima i Nagasaki i danas osjećaju i žive sa posljedicama atomske bombe”, navodi se u pozivu.

Ove godine planiran je poziv na okupljanje i političkih predstavnika zemalja koje u svom programu naoružanja imaju i nuklearno oružje, da bi potpisali ugovor o zabrani nuklearnog oružja koji su usvojila UN.

Udruženje je osnovano 1982. godine na inicijativu Hirošime i Nagasakija, s ciljem uspostavljanja trajnog mira i saradnje gradova svijeta za zadatkom jačanja članstva i širenja mreže do konačnog ukidanja i eliminacije nuklearnog naoružanja.

izvor: Srna

foto: Ilustracija

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!