Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

GRAĐANI SE NE PRIDRŽAVAJU SELEKTIVNOG ODLAGANJA OTPADA

NAJNOVIJE VIJESTI

Preduzeće “Komunalne usluge” a.d. Prijedor na širem području grada, uz podršku švedske “Side” i Gradske uprave, postavilo je sto reciklažnih mreža i 45 kontejnera za selektivno odlaganje otpada na 15 “zelenih ostrva”, ali su značajniji efekti izostali, jer se u njih baca sve i svašta.

Zoran Bulić
Zoran Bulić, rukovodilac RJ “Deponija i reciklaža

– Nismo zadovoljni odnosom građana prema tim kontejnerima na kojima je jasno ispisana oznaka sirovine koju u njih treba ubaciti. Samim tim smo onemogućeni da na pravilan način izvršimo selekciju korisnog otpada, što nam povećava troškove i smanjuje količinu sekundarnih sirovina za reciklažu – kaže Zoran Bulić, rukovodilac RJ “Deponija i reciklaža”.

– To nas – dodaje Bulić – opredjeljuje da još aktivnije poradimo na edukaciji stanovništva i afirmaciji pozitivnog odnosa prema korisnom otpadu koji se ponovo može iskoristiti i preraditi. U tom smislu pripremamo novi projekat sa akcentom na edukaciju djece školskog i predškolskog uzrasta kako bi sa novim generacijama bitnije promijenili odnos prema prikupljanju i selekciji sekundarnih sirovina – zaključio je Bulić.

R.R.

foto: Giga