– Pokušaćemo da nađemo način kako pomoći onima koji su, zbog djelatnosti kojima se bave, najviše pogođeni pandemijom. Moramo sagledati stanje dugovanja i potraživanja Gradske uprave, a bojim se da će nam na naplatu stići mnoga „iznenađenja“, koja su vješto gurana „pod tepih“ svih proteklih godina. Prijedorčani mogu da budu sigurni u jedno: Gradska uprava odoljeće i suočiće se sa svim izazovima teškog vremena – rekao je u novogodišnjem intervjuu „Kozarskom vjesniku“ gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović

Svojevremeno ste izjavili da politika Prijedora treba da bude politika planiranja. Koji je to prvi potez koji planirate da povučete u narednoj godini?

– Tačno je da sam to izjavio, jer kao što sve u životu planirate i radite, to se mora primijeniti i kod vođenja lokalne zajednice. Da je u Prijedoru bilo kvalitetnog planiranja, mnoge stvari bivša vlast ne bi radila pet dana prije izbora, jer je za to imala šesnaest godina. Neke projekte možete da planirate i završite za godinu dana, dok je za određene i zahtjevnije projekte potrebno mnogo više vremena. S obzirom da grad ide na privremeno finansiranje, moj prvi potez u narednoj godini je planiranje i usvajanje budžeta, jer da je CIK BiH odredio datum izbora u oktobru, kada je i trebalo, sada niko od nas ne bi bio u ovoj situaciji. Međutim, desilo se da na kraju kalendarske godine bude izvršena primopredaja vlasti između gradonačelnika, pa vremena nema za plan i usvajanje budžeta, iako je to već trebalo da bude završeno. To je samo jedan od pokazatelja koliko je za jednu lokalnu zajednicu važno planiranje.

Ističete često da treba vratiti povjerenje u efikasnost rada  lokalne zajednice. Na koji način planirate da to uradite i koliko će to biti teško? Vrijeme je pandemije, znatno manjeg punjenja budžeta i mnogo većih očekivanja od onih koji računaju na pomoć Grada.

– Građani Prijedora izgubili su povjerenje u efikasnost rada lokalne zajednice, što su pokazali i na izborima, tako što povjerenje i podršku nisu dali kandidatu za gradonačelnika iz DNS-a. Lokalna zajednica mora da bude na raspolaganju podjednako svim građanima. Nije bitno da li neko dolazi da registruje firmu, zanatsku djelatnost ili se obraća za pomoć. To je ono na čemu insistiram. Svi zahtjevi upućeni na protokol, moraće u roku od 24 časa da budu stavljeni u rad i da stranka dobije odgovor. Biće teško promijeniti neke navike, ali u Gradskoj upravi ima časnih i poštenih ljudi, koji žele efikasno da rade, tako da ćemo zajedno uspjeti da lokalnu zajednicu napravimo učinkovitom za sve Prijedorčane. Teško vrijeme izazvano pandemijom ostavlja negativan trag, ali mi u ovom trenutku moramo poredati prioritete. Prije svega moramo da sačuvamo zdravlje stanovništva i ljudske živote, da vidimo kako najbolje organizovati liječenje oboljelih kovid pacijenata, organizaciju zdravstvenog sektora u ovim, epidemiološki teškim trenucima, na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Nakon toga, pokušaćemo da nađemo način kako pomoći onima koji su, zbog djelatnosti kojima se bave, najviše pogođeni pandemijom. Moramo sagledati stanje dugovanja i potraživanja Gradske uprave, a bojim se da će nam na naplatu stići mnoga „iznenađenja“, koja su vješto gurana „pod tepih“ svih proteklih godina. Prijedorčani mogu da budu sigurni u jedno: Gradska uprava odoljeće i suočiće se sa svim izazovima teškog vremena i naglašavam to ponovo, radićemo isključivo u interesu građana.

Da li ste ljuti zbog nekih rješenja bivše Gradske uprave? Naslijedili ste, kako tvrdite, milionska i kratkoročna zaduženja za putnu infrastrukturu i uličnu rasvjetu, te konkurs za 31 radnika. Kako planirate „popeglati“ te i slične, kako ste ih ocijenili, ishitrene poteze bivše vlasti?

– Ljut nisam, ali sam ogorčen na, kako sam već rekao, „ishitrene poteze“ bivše gradske vlasti. Slažem se da onaj ko gubi, ima pravo da se ljuti, ali nema pravo da otežava stanje u gradu preko „leđa građana“. Milionsko kratkoročno zaduženje, javne nabavke u visini od oko 3.800.000 maraka za dodatne radove na već postojeće ugovore, to je licemjerno kada neko uradi na samom kraju mandata. Kao i sve ostalo, i ove odluke će proći reviziju, tako da ću nakon toga moći reći nešto više o tome. Što se tiče raspisanog konkursa za 31 radnika, on je poništen, jer sam još po preuzimanju dužnosti najavio da ću provjeriti njegovu zakonitost. Nakon analize, ustanovljeno je da nisu ispunjeni zakonski uslovi koje konkurs treba da ima. Takođe utvrđeno je da prethodni gradonačelnik nije donio plan zapošljavanja za 2020. godinu, što je preduslov za raspisivanje konkursa, a u prilog tome što je poništen je i činjenica da bi njegovom realizacijom budžet bio opterećen za oko 660.000 maraka. Predstoji nam donošenje budžeta za narednu godinu, ali i analiza o stvarnim potrebama Gradske uprave kada je riječ o ljudskim resursima. To će biti provjereno i sasvim sigurno mogu da kažem da onaj ko nije radom opravdao svoje radno mjesto, neće dobiti ugovor.

Rekli ste svojevremeno da niste sujetan čovjek, ponajmanje neko ko je sklon bilo kakvom revanšizmu. Očekujete podršku svojih sugrađana i, vjerujemo, bliskih saradnika. Da li ćete u tom kontekstu prednost dati struci i sposobnosti ili partijskoj knjižici?

– Oni koji me poznaju i koji su sarađivali sa mnom, znaju kako funkcionišem u poslu, jer u politici nema mjesta sujeti. Moji saradnici su stručni ljudi, a svako od njih ima svoj zadatak i radiće najbolje ono za šta bude zadužen. Bitna mi je sposobnost ljudi, a ne partijska knjižica, jer ona nikome neće dati znanje za posao koji treba da obavlja. Dokaz tome će biti i moji saradnici. Pojedini od njih nisu članovi niti jedne partije, ali su najbolji u svom poslu. Gledam to ovako – u Gradsku upravu ušao je mlađi tim ljudi, koji će igrati najbolje bez prestanka, u cilju boljeg života svih građana Prijedora.

Očekujete i podršku Vlade RS u projektima Gradske uprave. Već početkom januara u Prijedoru će biti otvorene kancelarije IRB-a i Garantnog fonda RS. Šta bi to konkretno moglo značiti za ovaj, kako ste često isticali, grad nezavršenih projekata?

– Vlada Republike Srpske je ulagala i ulagaće u Prijedor. Tačno je da je naš grad rekorder po broju započetih, a nezavršenih projekata. Nama je ostavljeno da ih završimo. Na neke su bespotrebno potrošeni milioni, moglo se uraditi sa dosta manje novca, ali šta je tu je. Moramo pod hitno da završimo hladnjaču za voće u Omarskoj, jer voćarima je to prijeko potrebno i to će biti urađeno. Svi projekti o kojima sam govorio, a da se ne ponavljam, biće planirani i urađeni u mandatu. Svakako, i među njima ima prioriteta. Na moju inicijativu pokrenuta je priča o otvaranju kancelarija Garantnog fonda i IRB-a. Svaka republička institucija koja otvori nešto svoje u Prijedoru, znači dobrobit za ovaj grad. Bićemo bliži svim pogodnostima koje možemo da ostvarimo putem navedenih institucija.

U ime naše medijske kuće, želimo Vam mnogo zdravlja i uspjeha u budućem radu. Koje su Vaše novogodišnje želje?

– Hvala Vam na upućenim željama, takođe i ja Vama želim dobro zdravlje i britko novinarsko pero, da godina ispred Vas bude godina napretka „Kozarskog vjesnika“. Građanima Prijedora želim netaknuto zdravlje i da zajedno prebrodimo pandemiju pred kojom smo svi mali i jednaki. Siguran sam da će Nova godina donijeti nove i bolje promjene za naš grad.

Pripremila M. Zgonjanin