5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

GRADONAČELNIK OBIŠAO IZLAGAČE NA „DANIMA CVIJEĆA“ (VIDEO)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je juče počela deseta turističko-privredna manifestacija “Dani cvijeća” koja je okupila deset izlagača. Manifestaciju je danas posjetio i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

– Mi ćemo „Dane cvijeća“ podržavati i dalje, jer je uzgajivači smatraju korisnom, a i građani lakše dođu do kvalitetnog cvijeća. Takođe ćemo ocijeniti najuređenije balkone i dvorišta i sve ono što čini ljepotu našeg grada – rekao je Đaković.

Na izložbi se predstavilo šest prijedorskih proizvođača cvijeća, Javno preduzeće “Komunalne usluge” i tri člana prijedorskog Udruženja za izradu rukotvorina. Milena Gavranović iz Srednje Lamovite u plastenicima od 400 kvadrata uzgaja preko 30 vrsta cvijeća i vrtnog bilja. Plasteničkom proizvodnjom rasada cvijeća i povrća, njena četvoročlana porodica bavi se preko 20 godina. Milena tvrdi – od prodaje cvijeća ne živi se loše.

Milena Gavranović

Milan Reljić iz Omarske plasteničkom proizvodnjom cvijeća bavi se 20 godina. Na njegovom štandu mogu se naći razne vrste balkonskog i vrtnog cvijeća.

Milan Reljić

– Ovo je dobra prilika i za nas i za kupce: mi da prodamo veće količine, a kupci da nađu dobro cvijeće po nižim cijenama – kaže Reljić.

I ove godine planirana su sredstva za plasteničku proizvodnju cvijeća, potvrdila je šef gradskog Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Tatjana Marić.

– Na godišnjem nivou pokušavamo podići proizvodnju ne samo materijalnim davanjima nego i na druge načine, tako da organizujemo edukacije i terenske obilaske većih korisnika sa područja Prijedora koji se bave ovom vrstom proizvodnje – kaže Marićeva.

Tatjana Marić, šef gradskog Odsjeka za unapređenje poljoprivrede

Cilj ove manifestacije, koja se održava u organizaciji Gradske uprave, je unapređenje plasteničke proizvodnje. Da se u tome uspijeva, dokaz je sve veći broj onih koji se odlučuju na uzgoj cvijeća, voća i povrća.

Cijene cvijeća na Malom gradskom trgu kreću se od pola marke pa naviše, a na veće količine prodavci nude popust. Manifestaciju „Dani cvijeća“ biće otvorena do 5. maja.

I. Pekarić