5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

GRADONAČELNIK OBIŠAO IZLAGAČE NA „DANIMA MEDA“ (video)

Najnovije vijesti

Lijepo vrijeme izmamilo je danas brojne građane na Mali gradski trg gdje se održavaju 14. „Dani meda“. Iako je za pčelare nepovoljna godina uticala na nešto manji broj izlagača, kupci su zadovoljni kvalitetom pčelinjih proizvoda, a prodavci potražnjom. Jedan od 12 izlagača je Saša Tomić iz Gradiške koji redovno učestvuje na prijedorskim „Danima meda“. Kaže da se od pčelarstva može fino živjeti. Tomić posjeduje 150 košnica, a na svom štandu, među bogatom paletom proizvoda, našlo se šest vrsta meda.

– Nudimo suvo voće, med, pića na bazi meda. Podrazumijeva se da imamo bogatu ponudu,  jer smo supruga i ja nezaposleni i pčelarstvo nam je osnovni izvor prihoda – ističe ovaj pčelar.

Interesovanja građanja nije nedostajalo. Bilo je tu organizovanih posjeta iz vrtića i Poljoprivredno-prehrambene škole. Profesorica Jovanka Dražić dovela je učenike iz struke poljoprivrednih i agroturističkih tehničara. Dražićeva ističe da se mnogi od roditelja njihovih učenika bave pčelarskom proizvodnjom.

– Dosta toga đaci mogu ovdje da vide, a to je i lijepa ponuda za agroturizam. Takođe „Dani meda“ upotpunjuju turističke sadržaje u Prijedoru – smatra ona.

Izlagače je danas obišao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Đaković je podsjetio da je riječ o tradicionalnoj privredno-turističkoj manifestaciji od koje koristi imaju i pčelari i građani.

– Iako je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ova godina bila loša za pčelare,  med je izuzetno kvalitetan. Ponuda je takođe dobra, jer su proizvođači koristili zalihe iz prethodnih godina – rekao je Đaković.

Šef gradskog Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić rekla je da, svih ovih godina, Gradska uprava obezbjeđuje podsticaje za pčelarsku proizvodnju.

– Na ime rada udruženja pčelara s područja naše lokalne zajednice, godišnje plasiramo oko 10.000 KM, bilo za organizaciju manifestacija, stručno usavršavanje ili obilaske sličnih događaja u okruženju – ističe Marićeva. Četrnaesti sajam pčelarstva održava se u organizaciji udruženja pčelara „Prva pčela”, “Omarska“ i „Kozara“, te uz podršku Gradske uprave Prijedor. Predsjednik “Prve pčele” Đuro Kunić podsjetio je da imaju oko 80 aktivnih članova. Ističe da je cijena meda ostala na prošlogodišnjem nivou i iznosi 15 KM po kilogramu, gram matične mliječi košta 3 KM, a propolisa 5 KM.

– Prinos je, ove godine, skroman i iznosi od 2 do do 5 kg po jednom društvu, što je nedovoljno da se pokriju troškovi u pčelinjaku – rekao je Kunić.

„Dani meda“ će trajati do nedjelje.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!