Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović obišao je danas infrastrukturne radove na stadionu nekadašnje “Trgoprodaje” na Urijama, koji je dat na korištenje Fudbalskom klubu “Radnik-Urije”.

Slaviša Kralj, predsjednik Kluba, potencirao je razumijevanje gradonačelnika Prijedora, zahvaljujući kojem su nedavno ugovorom dobili ovaj stadion na upravljanje. To je, kako je rekao, bio preduslov za početak infrastrukturnih radova na terenu koji se prostire na oko 16 dunuma. 

– Mi u FK “Radnik-Urije” smo prezadovoljni. Urije su veliko naselje. Daleke 1990. godine ovdje je postojao dobar stadion i igralište. Međutim, mišljenja smo da je 30 godina predug period da Urije nemaju funkcionalan stadion. Temelj za svlačionice smo uradili 2018. godine. Vrijednost radova bila je 23.000 KM. Najveći problem je kanal u dužini 120 metara, gdje sad postavljamo i zatrpavamo cijevi. U planu je postavljanje vanjske ograde oko terena. U pregovorima smo s firmom iz Sarajeva da travnatu podlogu dovedemo u stanje optimalno za igranje – ističe Kralj.

On je zahvalio preduzećima “Unijat M” i a.d. “Japra” koji su im izašli u susret i dali mogućnost odgođenog plaćanja. U FK “Radnik-Urije” pokrenuli su akciju “Budi Urijaš, budi dio našeg tima” u okviru koje prikupljaju novčana sredstva za infrastrukturne radove. Bez pomoći Grada, te republičkog nivoa, Klub sam ne može mnogo postići, rekao je Kralj. Da će Gradska uprava pomoći u skladu sa mogućnostima, potvrdio je gradonačelnik Dalibor Pavlović, kojem je danas uručen počasni dres s njegovim imenom te članska kartica ovog sportskog kluba.

– Grad Prijedor je opredijeljen da podržava i pomaže sve sportske klubove na teritoriji grada. S tim u vezi, u gradskom budžetu predviđeno je 400.000 KM za sportske klubove. Obišao sam radove na sanaciji stadiona Fudbalskog kluba “Radnik-Urije” i Grad je spreman da pomogne u skladu sa svojim mogućnostima. Nastojaćemo izaći u susret i u rješavanju aktuelnog problema sa zemljištem – rekao je Pavlović.

Na ovom terenu trenira oko 150 dječaka iz FK “Radnik-Urije” i Škole fudbala “Braća Đurovski”. Poražavajuće je, smatraju mladi fudbaleri, što su zbog nefunkcionalnog stadiona, dosad sve i jednu utakmicu igrali u gostima.

– Nakon svake jače kiše, teren bude veoma blatnjav i neuslovan za trening. Drago mi je što ćemo konačno dobiti svoj stadion i biti u mogućnosti igrati utakmice i na domaćem terenu – rekao je pretpionir Stefan Kondić iz FK “Radnik-Urije”.

Klub je obnovio rad 2011. godine. Kako kažu, deset godina su se snalazili kao podstanari. Imaju četiri takmičarske selekcije: seniore, pionire, pjetliće i pretpionire. Sa grupom cicibana i selekcijom veterana, “Radnik-Urije” okuplja ukupno 115 članova. Svi se nadaju da će uskoro imati dobre uslove za treninge i utakmice na stadionu koji je, kako s ponosom ističu, jedna od najboljih sportskih lokacija u gradu.

D. S.