Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je građane da štetu koju su pretrpjeli u nedavnom olujnom nevremenu, prijave savjetima mjesnih zajednica. Time će se olakšati posao komisijama koje treba da izvrše procjenu štete.

– Grad je formirao dvije komisije: jednu koja će se baviti štetama u poljoprivredi, te jednu koja će procijeniti štete na građevinama, infrastrukturi i mehanizaciji. Nakon što komisije završe rad na terenu, prikupljeni podaci će biti objedinjeni i dostavljeni Vladi RS, koja je obećala pomoć onima koji su stradali od leda – rekao je Đaković.

Gradonačenik je naglasio da komisije na teren treba da krenu već danas. Podsjetimo da je Vlada Republike Srpske odobrila dva miliona KM Gradu Prijedoru za pomoć domaćinstvima pogođenim olujnim nevremenom. Ova sredstva namijenjena su za sanaciju štete nastale na građevinskim objektima. Prvi korak koji je Grad Prijedor načinio bila je sanacija puteva oštećenih nevremenom. Najviše su ipak stradali poljoprivrednici, naročito voćari, pa se očekuje i pomoć Vlade u sanaciji ovih šteta. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina, česta je pojava da vremenske nepogode pustoše voćnjake. Ulaganje u preventivu je neophodno, ali se radi o velikim izdacima, prevelikim i za poljoprivrednike i za Gradsku upravu, pa se mora tražiti podrška Vlade.

– Mi ćemo predložiti Vladi da se, ako treba, ide i na zaduženje kako bi se pomoglo proizvođačima, naročito onim velikim. Vlada je svjesna problema, ali trenutno nisu u mogućnosti da izdvoje sredstva za ove potrebe – rekao je Đaković. On je naglasio da postoji bojazan da bi dio voćara mogao da odustane od proizvodnje, što bi imalo negativne posljedice za ovu granu poljoprivrede.

Z.J.

PrethodniBREZIČANI PROSLAVLJAJU KRSNU SLAVU Svetu Velikomučenicu Marinu (video)
SlijedećiU Niševićima obilježen Dan ustanka