Javna zdravstvena ustanova „Gradska apoteka“ nema problema s nabavkom lijekova, a samim tim ni nestašicama, jer uvijek postoji adekvatna zamjena.

– Znači ako nekog lijeka nestane obično postoji ili njegova direktna paralela  ili lijek koji u potpunosti vrši funkciju tog kojeg nema .Tako da ja već godina ne pamtim da je nekog značajnog lijeka nestalo  i da smo nešto muku mučili s tim .

To se nije dešavalo. – kaže magisatr farmacije Milan Kubat, direktor JZU „Gradska apoteka“.Lijekove povlače isključivo na zahtijev nadležnih, Agencije za lijekove BIH  ili resornog ministarstva. -Prošle godine bio je taj rantidin, bilo je još nekoliko ljekova. Ponekad se desi da neka serija iz nekog razloga  bude povučena , znači ne svi lijekovi od svih proizvođača , čak i ne sve serije, nego jednostavno neka serija se povuče . Nekad nam pošalju objašnjenje,  nekad ne, ali manje više to je nama beznačajno, to moramo povući i koji je razlog zbog čega , to je nebitno.- pojašnjava Kubat. U sastavu JZU“Gradska apoteka“ posluje šest apoteka i jedna apotekarska stanica. Zapošljavaju u prosjeku oko  40. ak  radnika, među kojim je i 14 farmaceuta. Prosječna  plata zaposlenih iznosi oko 1450 maraka i visina joj zavisi od tog ko koliko radi. U“Gradskoj apoteci „ prave i svoje kozmetičke preparate  a više  one dermatološke koje je propisao ljekar  i koje se ne mogu nigdje naći osim  u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

M.Z.     

PrethodniŠVRAKA OSUDIO NAPAD NA PREDOJEVIĆA (video)
Slijedeći“RUDAR” SA 2:0 SAVLADAO “ZRINJSKI”