Polaganjem vijenaca ispred spomenika “Za krst časni”, prijedorska Boračka organizacija obilježila je krsnu slavu, Svetog Velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatijeg kao Mitrovdan. Bila je to prilika da se ukaže na težak položaj ove kategorije stanovništva.

– Sa ovog mjesta vlastima Republike Srpske šaljemo poruku da status demobilisanih boraca nije riješen. Moramo pomoći tim ljudima i nadam se da će biti riješeno ovo što je nagovješteno, a to je mjesečno primanje za borce do 60 godina – poručio je predsjednik Boračke organizacije u Prijedoru, Zoran Predojević.

Vijenac je položio i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković. Prema njegovom mišljenju, moramo biti ponosni na one koji su stradali za slobodu, ali isto tako nikako ne smijemo dozvoliti da nam se istorija ponovi.

– Mi se moramo truditi da pomognemo ratnim-vojnim invalidima, borcima, ali i da zapošljavamo djecu poginulih boraca, ali i djecu ratnih vojnih invalida. Društvo mora rješavati probleme i ispuniti obaveze prema ljudima koji su dali najvrijednije za slobodu – dodao je Đaković.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je 17.100 boraca iz Prijedora. Poginulo je njih 574.

B.D.