Situacija uzrokovana virusom korona i te kako je uticala na kupovnu moć stanovništva. To se primijeti i na prijedorskoj Gradskoj tržnici, gdje je potražnja sve manja. Cijene su, prema tvrdnjama prodavaca, pristupačne. Međutim, bez obzira na to, kupaca nema.

– Cijena limuna je od jedne do dvije marke. Sve zavisi od kvaliteta. Zelena salata je tri marke, blitva isto toliko. Jabuke su jedna marka ili marka i po. Mandarine se kreću od jedne do dvije marke. Sve su to normalne cijene – rekao je Željko Perović, jedan od prodavaca na Gradskoj tržnici.

Da problem nedostatka kupaca nije uzrokovan cijenama, tvrdi i Darko Zgonjanin, direktor Gradske tržnice. Kako kaže, zakupci mogu slobodno  formirati cijene, ali one nisu ništa veće u odnosu na gradove u okruženju.

– Na Gradskoj tržnici cijene su prihvatljive. Više od 70 odsto ovih proizvoda je domaća proizvodnja. Gradska tržnica je pozitivno poslovala u ovoj godini, ali bez obzira na to, imamo problem sa nedostatkom zakupaca i kupaca – istakao je Zgonjanin.

 Gradska tržnica trenutno broji 67 zakupaca. Od toga 40 na staroj pijaci i 27 na pijaci na Pećanima, gdje je čak 100 praznih štandova.

B. D.