-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

GRADSKA ZONA DO 14 ČASOVA BEZ AUTOMOBILA

Najnovije vijesti

Grad Prijedor i ove godine obilježava Dan bez automobila, povodom Evropske sedmice mobilnosti. Tim povodom, saobraćaj u centru Prijedora obustavljen je od 11 do 14 časova.

Poseban je doživljaj šetati se, voziti bicikl ili rolere gradskim ulicama koje su inače zakrčene automobilima, slažu se najmlađi Prijedorčani koji su dobro iskoristili privremenu obustavu saobraćaja u centru Prijedora. Prijedorski predškolci i osnovci te učenici Centra “Sunce” prošetali su zonom bez automobila noseći transparente sa ekološkim porukama, a potom su na gradskom trgu crtali kredama i zabavljali se sa animatorima.

Grad Prijedor tradicionalno obilježava Svjetski dan bez automobila, 22. septembar, a ovaj datum ima i ekološki značaj, poručuju iz Gradske uprave. “Želimo da svim građanima ukažemo na to da povedu više računa o ekologiji, da što manje koriste automobile, a više alternativna prevozna sredstva poput bicikla, trotineta i sličnog. Time manje zagađuju životnu sredinu”, rekao je Dragolav Kabić, načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove. Kabić je izrazio zadovoljstvo odzivom djece i prosvjetnih radnika današnjoj manifestaciji.

“Djeci treba odmalena objasniti kako da se ponašaju i da u budućnosti štite svoju okolinu”, rekao je on.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, je “Sačuvajmo energiju”. Potencirana je važnost štednje energije kroz održivu urbanu mobilnost, s obzirom na stalni porast cijene energenata.

D. S.