Gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović  predsjedavao je danas sjednicom Gradskog štaba za vanredne situacije koja je organizovana u užem sastavu. Prisutni su informisani sa alarmantnim podacima koji govore o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji kada je u pitanju broj zaraženih i preminulih u gradu.

Broj pozitivnih na virus korona je u periodu od 1. do 7. marta bio 31, od 8. do 14. marta 64 i od 15. do 21. marta 68. Od 1. februara do 1. marta preminula su dva, a od 1. do 21. marta osam lica.

Gradonačelnik je naglasio da podržava mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije donesene, a koje su stupile na snagu.

Kada je u pitanju poštovanje epidemioloških mjera u Prijedoru, policija, inspekcija i komunalna policija, nastavljaju kontrole u povećanom obimu. Nadzor i kontrole se odvijaju kao zajedničke, ali i samostalne intervencije. S obzirom na zatvaranje određenih poslovnih subjekata i obrazovnih i kulturnih ustanova pojačane su, već ranije uvedene kontrole i nadzor u javnim institucijama i ustanovama.

Tokom vikenda, zabilježen je manji broj prekršajnih prijava zbog nenošenja maski ili neodržavanja fizičke distance u zatvorenom prostoru. Preuzimanje bočica sa izosanom u zgradi Gradske uprave tokom vikenda je započelo od strane predstavnika zajednica etažnih vlasnika i privatnih domaćinstava. U subotu je takođe započela imunizacija građana Prijedora starijih od 65 godina.

Gradska uprava Prijedor je tokom vikenda izvršila dezinfekciju prostorija svih javnih ustanova u Prijedoru, kao i svih objekata Vrtića „Radost“. Tokom narednog vikenda biće izvršena dezinfekcija i svih privatnih vrtića.

Gradski štab je donio odluku po kojoj se obavezuju sve javne ustanove da samostalno za svoje objekte obezbijede atomizere i dezinfekciona sredstva, kao i radnu snagu, te da na sedmičnom nivou podnose izvještaj Štabu o datumu izvršenja dezinfekcije i licu koje je izvršilo dezinfekciju objekta i prostorija. Takođe, sve javne ustanove imaju obavezu da organizuju svoj rad sa smanjenom radnom snagom.

Gradska uprava