GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 01.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeći:

ZAKLjUČAK

o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) na području Grada Prijedora

U cilјu provođenja mjera utvrđenih Zaklјučkom Republičkog štaba za vanredne situacije, o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, donose se slijedeće mjere:

 1. U cilјu prevencije širenja virusa korona SARS–CoV-2  i COVID-19 bolesti na teritoriji Republike Srpske i Grada Prijedora i zaštite i spasavanja stanovništva, do 13. aprila 2020. godine zabranjuje/u se:
 2. sva javna okuplјanja,
 3. rad svim  ugostitelјskim objektima za ishranu i piće,
 4. rad trgovinama, izuzev subjekata  iz tačke 2., 3., 4., 5. i 6. ovog Zaklјučka,
 5. rad fitnes centrima (fitnes, bodi – bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
 6. rad bazenima, „wellness“ i spa centrima posebno i u sklopu ugostitelјskih objekata za smještaj,
 7. rad dječijim igraonicama,
 8. rad privatnim stomatološkim ambulantama,
 9. rad priređivača igara na sreću,
 10. obavlјanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavlјanje zahtjeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za ulјepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela),
 11. rad sportskih organizacija i škola sporta, te treninga i organizovanja takmičenja za sportiste svih kategorija,
 12. sve sportske aktivnosti i događaji u svim javnim i privatnim sportskim objektima i terenima, gradskom stadionu i sportskim dvoranama Grada Prijedora i
 13. organizovanje svih skupova privatnog karaktera na kojima se okuplјa veći broj lјudi na teritoriji grada Prijedora.
 • Do 13.04.2020. godine ograničava se rad svaki radni dan i subotom od 07:00 do 18:00 časova, a nedelјom od 07:00 do 13:00 časova:
 • trgovinama na veliko,
 • trgovačkim centrima, u kojima mogu raditi samo trgovine prehrane/robe široke potrošnje, apoteke (poštujući ograničenje iz tačke 4.), polјoprivredne apoteke, trgovine bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za polјoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramikom i boja i lakova (poštujući ograničenje iz tačke 5.) ako se nalaze u trgovačkom centru,
 • trgovinama prehrane/robe široke potrošnje,
 • trgovinama stočne hrane,
 • subjektima koji vrše dostavu hrane ako su registrovani  za obavlјanje te  djelatnosti uz maskimalne mjere higijene i sigurnosti koje će kontrolisati kontrolni organi,
 • javnim kuhinjama je dozvolјen rad preko šaltera, bez usluživanja/posluživanja u objektima,
 • polјoprivrednim apotekama i
 • benzinskim pumpama i plinskim pumpnim stanicama za  dio pumpe i stanice u kojem je smješten prodajni objekat, a bez vremenskog ograničavanja rada kada je u pitanju prodaja goriva, drugih naftnih derivata i plina i zabranom pružanja ugostitelјskih usluga.
 • Do 13.04.2020. godine ograničava se rad od 07:00 do 18:00 časova:
 • trgovinskim objektima vrste dragstor i
 • subjektima koji obavlјaju djelatnost proizvodnje hlјeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isklјučivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda).
 • Do 13.04.2020. godine, apotekama se ograničava rad svaki radni dan od 08:00 do 18:00 časova, a vikendom od 08:00 do 13:00 časova.
 • Do 13.04.2020. godine ograničava se rad svaki radni dan i subotom od 07:00 do 15:00 časova, a nedelјom od 07:00 do 13:00 časova:
 • trgovinama bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za polјoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramike, boja i lakova.
 • tržnicama na veliko, tržnicama na malo (pijace) i stočnim pijacama.
 • Ugostitelјi koji posluju u  ugostitelјskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića mogu pružati  samo gostima kojima pružaju uslugu smještaja, odnosno koji su prijavlјeni za smještaj.
 • Svi subjekti iz  tački 2., 3., 4., 5. i 6. ovog Zaklјučka, dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”  za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti  na radnom mjestu.
 • Tokom rada navedenih subjekata iz tački 2., 3., 4., 5. i 6. ovog Zaklјučka, obavezno je preduzimanje slјedećih mjera:
 • ograničiti broj lјudi koji istovremeno može biti prisutan u zatvorenom prodajnom prostoru, tako da se na ulazu reguliše broj osoba koje istovremeno mogu ulaziti, i to:
  • maksimalno 20 osoba u trgovačkim centrima,

b. maskimalno 2 osobe u ostalim prodajnim objektima,

 • ispred blagajni označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jednog metra,
 • u zatvorenom prodajnom prostoru omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekta i mjere dezinfekcije i povišene higijene,
 • u zatvorenom prodajnom prostoru omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekata i mjere dezinfekcije i pojačane higijene.
 • Naređuje se vlasnicima ugostitelјskih objekata, pekara i sličnih subjekata uklanjanje garnitura za sjedenje za pružanje ugostitelјskih usluga (bašti).
 1. Zabranjuje se duže zadržavanje, sjedenje u i oko ugostitelјskih, trgovinskih objekata i objekata koji se bave prodajom pekarskih i sličnih proizvoda.
 1. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju sa minimalnim brojem izvršilaca na licu mjesta, uz pojačane mjere dezinfekcije i pojačane higijene.
 1. Naređuje se inspekcijskim organima i kontrolnim organima na području grada Prijedora da u slučaju nepoštovanja mjera donesenih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije primjene kaznene odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
 1. Ovim Zaklјučkom stavlјaju se van snage Zaklјučci Gradskog štaba za vanredne situacije koji su doneseni dana 19.03.2020.godine i 30.03.2020.godine i  važi od dana donošenja, a izdate naredbe, zabrane, ograničenja i preporuke se primjenjuju od 01.04.2020. godine.

Za realizaciju ovih zaklјučaka zadužuju se Organi i Službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije.

DOSTAVLjENO.

 • Organima i službama Gradske uprave Prijedor
 • Javnim ustanovama
 • Institucijama
 • a/a

Broj: 02-sl-18-1/20

Datum: 01.04.2020. godine

      KOMANDANT Milenko Đaković

PrethodniGRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE – paket ekonomskih i socijalnih mjera
SlijedećiMINISTAR POTVRDIO U Republici Srpskoj još 24 osobe pozitivne na korona virus

2 COMMENTS

 1. Đakoviću sve dok ne smijeniš direktore Bolnice dr. Sovilja i Doma penzionera g.Becnera neće biti ništa bolje. Korona će se najpre pojaviti u njihovim ustanovama jer tamo ljudi uvek umiru. Pogledajte samo na sudu privatne tužbe protiv ove dvojice pa će vam sve biti jasno. Al vaš sviju uništava Dodikova politika i površnost prijedorske skupštine

 2. Dusane, to su inace mjesta gdje se umire. Prekini vise sa neumjesnim komentarima, moras znati ko koga postavlja i smjenjuje, ako hoces da diskutujes. Lako je pljuvati na portalima.