18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

GUBICI TEŠKI NA STOTINE HILJADA MARAKA

Najnovije vijesti

Pčelari iz Prijedora, njih 70-tak okupljenih u Udruženju „Prva pčela,“ ovih dana podvukli su crtu i štete u pčelinjacima procijenili  na, čak, nekoliko stotina hiljada maraka. Rajko Radivojac, pčelar i predsjednik Skupštine Udruženja „Prva pčela“,  kaže da su u ovu godinu ušli sa ogromnim gubicima, mnogo većim nego onim od prije pet godina kada su izgubljene cijele pčelinje zajednice.

– Za pčelare je prošla godina, koja je imala preko 50 ledenih dana, bila katastrofalna. Pčele su umirale od gladi. Otud i tolike štete. No, ne možemo sve pripisati hladnoći, već dobrim dijelom neznanju i nesnalaženju pčelara koji pčelama na vrijeme nisu ne samo obezbijedili nego ni pravilno rasporedili  hranu – kaže Radivojac.

Kako kaže, nije mu jasno zašto se o gubicima u pčelarstvu uporno ćuti.

– Ćute predstavnici udruženja, Saveza pčelara. Ne samo u BiH, već i na području regije, jer je situacija slična. Kad od bruceloze ugine pet ovaca, cijela javnost se digne na noge. To je udarna vijest. Kad  nestane nekoliko stotina pčelinjih društava, to se krije, a vrijednost se ne može porediti, jer su pčele daleko skuplje. Znam pojedine pčelare koji, dok ne kupe nova društva, drže prazne košnice da komšije ne saznaju da su izgubili sve pčele. A žive od toga. E, ta logika mi nije jasna – kaže Radivojac, inače autor nekoliko knjiga o pčelarstvu. Dodaje da su zalihe starog meda odavno prodate, kao i da prvi pravi ovogodišnji med možemo očekivati tek početkom juna.

– Nadamo se, ukoliko ne bi bilo mraza, da konačno bude i bagremovog meda. Vrijeme je. U najboljoj poziciji su oni koji su sačuvali svoje pčelinjake. Zadovoljno trljaju ruke, jer će imati i meda, ali i prodati rojeve onima koji su ih izgubili – kaže Radivojac.

Iako med odavno može na tržište EU, Radivojac  kaže da pravog meda u BiH ima tek toliko da se njime ne može podmiriti ni domaće tržište. Zato lažnog meda ima u ogromnim količinama.

– Kupcima savjet da med kupuju isključivo od provjerenih pčelara. A i cijena je putokaz, jer tegla pravog meda nikako ne može koštati samo nekoliko maraka – kaže Radivojac.

K.V.

Foto: Giga