Jelena Topić, umjetnica iz Prijedora, izazvala je danas pažnju svojih sugrađana, tako što je na Malom gradskom trgu postavila tepih za sve njihove probleme i strahove. Riječ je o njenom novom radu koji simbolično nosi naziv “Guranje pod tepih”.

Baš kao i prije sedam godina, kada je glasno ćutala i ovaj put Jelena se bavi unutrašnjim procesima i konfliktima svakog pojedinca. I ovim radom ona na površinu iznosi ono što čovjek unutar sebe nosi, što možda sam od sebe skriva i sa čim se bori. Jelena ovim radom nudi građanima da anonimno svoje probleme i strahove napišu na papir i gurnu ih pod tepih.

– Jer, potiskivanje/guranje pod tepih je mehanizam odbrane koji čovjek nesvjesno koristi da bi se spasio nepodnošljive unutrašnje tenzije, a koji nije baš djelotvoran. Kad ‘bacimo problem na papir’ ili ga glasno izgovorimo, mi problemu oduzimamo moć koju ima dok ‘živi’ samo u našoj glavi. Biće lijepo ako samo ‘bacanje problema’ na papir ljudima donese olakšanje, što je ponekad moguće. Koncept rada je sljedeći- gradjani prilaze raspituju se, ponudim im da zapišu svoj problem i gurnu ga pod tepih. Kasnije isti taj problem pročitam pred kamerom – objašnjava nam Jelena.

A šta kažu naši sugrađani?

– Svako ima svoje probleme. Finansijski su na prvom mjestu, socijalni da ne pričam, a ljubavni su najgori. Možda nešto i gurnem pod ovaj tepih, kad već imam priliku – kaže jedan Prijedorčanin.

– Mislim da ljudi ne treba da kriju ono što ih muči. Treba da pričaju o tome. Da njima bude lakše. Ja sam takva, nikada nisam ništa gurala pod tepih – dodaje naša sugrađanka.

– Pravo da vam kažem, dosta stvari guram pod tepih, jer iako imam slobodu govora, ne želim svakome da se otvaram. Zato neke stvari ostavljam za sebe ili ih jednostavno gurnem pod tepih i zanemarim ih – ističe jedna mlada Prijedorčanka.

Naše misli zaslužuju našu pažnju, smatra Jelena. U nastavku rada ona će sve probleme koje nadje ispod tepiha sa svojim prijateljima iščitavati pred kamerom i time, nada se, doprinjeti utisku pojedinca da svi, bas svi imamo velike i male životne izazove i da nismo sami u procesima životnih učenja.

– Ja sam umetnica, a umetnik je osoba koja je u stanju da drugoj osobi umetne ideju u um. Moja ideja i kroz glasno ćutanje i ovaj rad je podizanje svijesti o mentalnom zdravlju i o svim unutrašnjim procesima koje čovjek u sebi nosi, a sa kojima ne zna da se bori. Pogotovo u ovo teško doba korona virusa. Mnogi problemi se potiskuju i guraju pod tepih, kako u javnosti, tako i u privatnom životu, ne nalazeći načina da se riješe. Ovo nije način rješavanja problema, ali jeste korak ka tome. Radujem se realizaciji rada “Guranje pod tepih” i srećna sam što ga radim baš u vrijeme pandemije, jer osjećaj usamljenosti kod velikog broja ljudi, nikada nije bio veći – završava svoju priču Jelena.

Narednih dana ona će sa svojim tepihom obići još nekoliko gradova. Nakon Prijedora putuje u Sarajevo, zatim u Banja Luku, a planira da posjeti i Beograd.

M. Šodić  

PrethodniU PROTEKLA 24 SATA ZARAŽENO 13 PRIJEDORČANA, JEDNO LICE PREMINULO
SlijedećiRepertoar kina “Kozara” od 10. do 16. decembra 2020.