6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

HITNO POTREBNA NABAVKA TONSKE I SVJETLOSNE TEHNIKE

Najnovije vijesti

Pozorištu Prijedor najhitnije je potrebna nabavka nove tonske i svjetlosne tehnike, kao i profesionalnog horskog praktikabla koji je neophodan za održavanje svečanih akademija i horskih nastupa.
“Ovim bi se povećao kvalitet programa i stvorila mogućnost za nove sadržaje. Za realizaciju ovih potreba, ustanova posjeduje ili sprema projekte i u kontaktu je sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora `PREDA-PD` koja će im pomoći u pronalaženju sredstava”, navodi se u izvještaju o radu Pozorišta Prijedor u 2016. godini.

Prijedorsko pozorište prošle godine je izvelo pet premijera i igralo šest naslova iz ranijih sezona – ukupno 61 igranje uključujući i osam gostovanja, te bilo domaćin za 65 nepozorišnih događaja, što je sve zajedno imalo ukupno 23.000 gledalaca.

Organizovalo je devet predstava gostujućih ansambala koje je pogledalo 1.765 ljubitelja pozorišne umjetnosti.

S ciljem edukacije i stvaranja nove pozorišne publike, nastavljen je rad Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica”, organizovan izbor najbolje školske predstave dramskih sekcija osnovnih škola i priređeno gostovanje predstave o Branku Ćopiću u osnovnim školama u Omarskoj, LJubiji i Busnovima gdje je većina đaka po prvi put vijdela pozorišnu predstavu.

I ove, kao i prethodnih godina, u Prijedorskom kulturnom ljetu biće organizovana manifestacija “Pozorište za marku”, svojevrsna teatarska revija u kojoj ulaznice za predstave igrane u aktuelnoj pozorišnoj sezoni koštaju jednu KM.

Nakon obnove i nadogradnje pozorišne zgrade, od prošle godine koriste se i novoizgrađeni apartmani gdje su gostujući glumci i režiseri imali oko stotinu noćenja, a gosti drugih ustanova kulture 30 noćenja.

“Riječ je o Muzeju Kozare, Narodnoj biblioteci `Ćirilo i Metodije` i SKUD-u `Doktor Mladen Stojanović`. Treba navesti da su ove ustanove koristile apartmane bez naknade, čime je Pozorište Prijedor doprinijelo smanjivanju troškova organizacije programa ovih ustanova”, ističe se u izvještaju.

“Pozorište Prijedor” u cijelosti se finansira iz budžeta grada Prijedora. U budžetu za tekuću godinu ovoj kući namijenjeno je 736.000 KM, dok je lani od planiranih 733.210 KM izvršenje bilo 729.690 KM.

izvor: Srna

foto: Arhiva