Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

HLADNI DANI DONIJELI PREHLADU I GRIPU

NAJNOVIJE VIJESTI

Nova godina sa sobom je donijela hladne dane, a sa njima i sezonu prehlade i gripe. Tome svjedoče pune čekaonice u prijedorskom Domu zdravlja. Dr Dijana Đerić, načelnik Službe porodične medicine ove zdravstvene ustanove, objasnila je kako da građani razlikuju ova dva oboljenja.

Dr Dijana Đerić
Dr Dijana Đerić, načelnik Službe porodične medicine

–  Gripa počinje naglo, a prate je visoke tjelesne temperature, između 39 i 40 stepeni. Javljaju se jaki bolovi u mišićima, malaksalost, umor, a  tu je i  suh i nadražajni kašalj – rekla nam je dr Đerić i dodala da su kod gripe komplikacije česte, dok kod prehlade to nije slučaj.

img_7737

– Simptomi kod prehlade su kihanje, curenje vodenaste sekrecije iz nosa. Tjelesna temperatura je obično normalna ili blago povišena, a nije prisutan umor, pa osobe sa prehladom najčešće bez problema idu na posao – pojasnila je dr Đerić. Ona je poručila građanima da nema potrebe da se odmah javljaju ljekaru kada se pojavi povišena temperatura, već bi prva tri dana trebalo da provedu kod svojih kuća. Treba da miruju, koriste antipiretike, da uzimaju što više tečnosti, vitamin C te da provjetravaju prostorije u kojim borave. Ukoliko sipmtomi nastave da se manifestuju ili se pogoršaju, onda treba da se jave ljekaru, rekla je dr Đerić.

Z.J.

foto: Giga