4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

HOLANĐANKA KOJA JE VJEROVALA U ISTINU

Najnovije vijesti

U Gradskoj čitaonici večeras je promovisana knjiga “Ratni dnevnik Pale 1993-1995”, koju je priredio akademik Mirko Šošić. Riječ je o dnevniku holandske apotekarke Jeni Ligtenberg koja je, u jeku antisrpske kampanje, odlučila da ostane na Palama, pomažući srpskim ranjenicima u bolnici “Koran”. Šošić je podsjetio da je Jeni Ligtenberg, ratnih devedesetih, dovezla veliku količinu lijekova u bolnicu na Palama.

– Došla je s namjerom da ostane tri nedjelje, a umjesto toga ostala je tri godine. Jeni se, jednostavno, zarazila istinom. Nekom ljudskom intuicijom,  poslije niza članaka u holandskoj i svjetskoj štampi, koja je pisala jednostrano o ratu na ovim prostorima i satanizovala Srbe, ona nije mogla  da vjeruje da je moguće da na svijetu bude samo jedan narod kriv. Njoj,  kao običnoj ženi, apotekaru u penziji, situiranoj, sa dvoje unuka, to nije bilo logično. Htjela je da vidi što više, da otkrije. Vodila je, tokom tri godine, pedantne dnevničke zabilješke i meni, kao njenom prijatelju, bio je to povod da pripremim knjigu za štampu – rekao je akademik Šošić.

O knjizi su, pored Šošića, govorili akademici Branko Letić i Dragan Danelišen, te dr sc. Dragan Davidović.

– Jeni Ligtenberg bila je očajna što nije mogla ništa da učini s tim svojim svjedočenjem. Kako je rekla, bezuspješno je pisala gotovo svim svjetskim političarima i zapadnim listovima. Međutim, našla je drugu namjenu svog dnevnika, a to je da ostane kao svjedočenje za budućnost. Posvetila ga je  mladima koji dolaze – rekao je Branko Letić.

Izdavači dnevnika Jeni Ligtenberg su “Svet knjige” iz Beograda, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matična biblioteka Istočno Sarajevo. Organizator prijedorske promocije bila je Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Više fotografija možete pogledati OVDJE!!!

D.S.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!