16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

HUMANITARCI IZ NJEMAČKE POSLALI ŠESTI ŠLEPER POMOĆI (FOTO)

Najnovije vijesti

Šesti šleper pomoći stigao je u Prijedor. Zahvaljujući  humanitarcima iz  Međunarodne organizacije za ljudska prava ( IGFM) sa sjedištem u Frankfurtu,  pomoć je, a riječ je o odjeći, obući, raznim kućnim  potrepštinima, ortpodeskim pomagalima,namještaju, posteljini, posuđu…pristigla iz Vitliha ( Vittlicha) i  istovarena u skladišni prostor  „Merhamet“-a u Prijedoru. Odatle će po riječima Mirsada Duratovića,  koordinatora  ove organizacije za BiH i člana UO „Merhameta“ iz Prijedora  biti dalje distribuirana.

-U šleperu je oko 13 tona pomoći. Pomoć su, bar do sada dobijale brojne ustanove i organizacije u Prijedoru, počev od Doma za starija lica, Centra „Sunce“, Doma za djecu i omladinu ometenu u razvoju u Čirkin Polju, Udruženje roditelja djece s posebnim potrebama „Neven“… Pomoć je išla i u Kozarsku Dubicu, Gradišku, potom  za Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Sanskom Mostu, u Bihać, pa čak i u Tuzlu. Sad planiramo da dobar dio pomoći uputimo u Gradišku, u tamošnji „Merhamet“, u Kozarsku Dubicu, lokalna Udruženja, a dio pomoći ide i Katoličkoj crkvi u Gornjoj Ljubiji kod Prijedora- kazao je Duratović  i dodao da je akciju pomoći i ovaj put  inicirala Prijedorčanka Mirveta Mrkalj – Durben, inače  članica IGFM u Njemačkoj a zdušno podržala predsjednica sekcije u Vitlihu Katrin Bornmiler ( Bornmuller).

Pomoć pristigla iz Njemačke biće dijeljena u narednih nekoliko mjeseci. Šest šlepera humanitarne pomoći u Prijedor je pristiglo u posljednjih godinu i po dana

-Međunarodna organizacija za ljudska prava svoje ispostave ima u 16 zemalja svijeta. U BiH još uvijek zvanično nema, mada se aktivnosti obavljaju preko „Merhameta“ i Udruženja logoraša „Prijedor 92“,  koji su partneri te organizacije koja se uglavnom bavi ljudskim pravima, ali dijelom i humanitarnim radom- pojasnio  je Duratović.

Mesudija Selman, predsjednica „Merhameta“ iz Prijedora, zahvalila se njemačkim humanitarcima koji volonterski prikupljaju pomoć i dodala da će pomoć osim ustanova i organizacija  dobiti i socijalno ugroženi pojedinici i na stotine porodica.

KV

foto: Giga