6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

I UBUDUĆE KORISTITI INSTRUMENT PARLAMENTARNOG MONITORINGA

Najnovije vijesti

Preduzeće “Izrael investment grupa” u otvorenom pismu poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske navodi da, kao novi potencijalni većinski akcionar kompanije RŽR “LJubija”, predlaže da se i ubuduće nastavi korištenje instrumenata parlamentarnog monitoringa i kontrole nad djelatnostima u kompaniji RŽR “LJubija” i u industriji željezne rude u cjelini.
Iz ove kompanije potvrđuju svoje učešće na javnom saslušanju u Narodnoj skupštini Srpske u vezi sa prijedlogom Vlade o prodaji 64,99 odsto akcija RŽR “LJubija” i navode da u potpunosti podržavaju instrument parlamentarne kontrole koji pokazuje visok nivo demokratije i transparentnosti u Republici Srpskoj.

“Predlažemo da i u budućnosti nastavi korišćenje instrumenta parlamentarnog monitoringa i kontrole nad djelatnostima u RŽR ‘LJubija’ i u industriji željezne rude u cjelini. Konkretno predlažemo da se sastav Upravnog odbora uveća do sedam mjesta. Dva mjesta bi bila rezervisana za nezavisne direktore i predviđena za parlamentarni monitoring i kontrolu”, navedeno je u pismu koje je potpisao direktor kompanije Jevgenij Zotov.

U kompaniji navode da bi jednog nezavisnog direktora imenovala vladajuća parlamentarna koalicija, a drugog opozicione partije Saveza za promjene.

Prijedlog je da se analogni model Upravnog odbora iskoristi i u zajedničkom preduzeću “Arselor Mital” Prijedor.

“Ovakav model obezbijediće transparentnost i efikasnost eksploatacije i razvoja resursa željezne rude Republike Srpske”, smatraju u “Izrael investment grupia”.

Na karti, koja se nalazi u okviru pisma, kompanija je predstavila tri rudna nalazišta, navodeći da se samo na jednom od njih, u Omarskoj, vrši eksploatacija željezne rude.

“LJubija i Tomašica su neaktivne već više od 25 godina. Naša ponuda je da reanimiramo i razvijemo proizvodnju u LJubiji i Tomašici koje su u stoodstotnom vlasništvu isključivo RŽR `LJubija` i da reanimiramo istorijske međuodnose sa najbližim korisnicima rude u Srbiji i Mađarskoj”, pojasnili su u pismu.

Osnovni parametri ponude, dodaje se, su dva miliona KM za kupovinu akcija, 65 miliona KM investicija u toku tri godine, sa 20 odsto bankarskom garancijom i ne manje od 320 radnih mjesta u toku tri godine.

Kada je riječ o djelatnosti u rudnom nalazištu Omarska, u ovoj kompaniji smatraju da bi, posredstvom zajedničkog preduzeća između “Arselor Mitala” i RŽR “LJubija”, trebalo objektivno ocijeniti pozitivne parametre djelovanja, poput stabilnog nivoa proizvodnje više od dva miliona tona godišnje, obezbjeđivanje 850 radnih mjesta sa pristojnim nivoom plata, socijalnim doprinosima i drugo.

“Osim toga, treba otvoreno i mirno `poraditi na greškama`, umjesto transfernih cijena prihvatiti način formiranja cijene kroz formulu cijena svjetskih kvotacija `Plats`/Platts/ i `Metalbuletin`/ Metalbulletin/ imajući u vidu parametre kvaliteta rude i logistiku, prihvatiti međunarodni princip donošenja odluka o investicijama, povećanju kapitala, raspodjeli finansijskih rezultata i društvenoj odgovornosti biznisa”, navodi se u pismu.

U “Izrael investment grupi” kažu da, kada je riječ o određenim pravnim tačkama, u akcionarskom ugovoru između RŽR “LJubija” i “Arselor Mitala”, postoje određena rješenja za prevazilaženje problema, ali se ta rješenja donose na nivou većinskih akcionara, u skladu sa međunarodnim pripcipima biznisa i investicija.

“U svakom slučaju, Vlada ima nad investitorima mnogo instrumenata kontrole i monitoringa, uključujući i dodjelu koncesije, koja do dan danas nije dodijeljena ni RŽR `LJubija`, ni zajedničkom preduzeću `Arselor Mital`”, ističe se u pismu.

Iz ove kompanije poručuju da su, uporedo ca razvijanjem rudarske djelatnosti, spremni da razvijaju infrastrukturne i socijalne objekte u LJubiji i Prijedoru i da obezbijede život dostojan čovjeka u ovom rejonu.

“Sve ove izjave potkrijepljene su konkretnim instrumentima – finansijskim, pravnim i tehničkim. Ne bavimo se politikom, ne predlažemo podjelu prirodnih resursa i mišljenja u parlamentu. Predlažemo da objektivno ocijenite ono što može objediniti i političare i investitore – efikasno korištenje potencijala i mogućnosti”, zaključeno je u pismu.

Za sutra je pred Odborom Narodne skupštine Republike Srpske za privredu zakazano javno saslušanje u vezi sa prijedlogom odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji kompaniji “Izrael investment grupa” 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude “LJubija”.

Skupštinski Kolegijum je 25. aprila upoznat o odluci Odbora za privredu da sutra bude održano javno saslušanje, saopšteno je ranije iz Narodne skupštine.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “LJubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “LJubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

izvor: Srna