Kupovina i prodaja putem interneta sve je zastupljenija i u Bosni i Hercegovini. Ona ima brojne prednosti i pogodnosti. Prije svega, možete kupovati u bilo koje doba dana ili noći. Cijene su pristupačne, a čini se da je ona u vrijeme pandemije postala naročito popularna, jer pruža mogućnost kupovine bez fizičkog kontakta.

Jedna od prednosti je i brzina, jer sve možete obaviti za samo nekoliko minuta. Zato je elektronska kupovina maldima posebno privlačna.

– Kupujem često preko interneta, uglavnom obuću i odjeću. Do sada nisam imala nikakvih problema. Lakše je i brže, ne moram ići u trgovinu i probavati ono što mi se sviđa – rekla je jedna Prijedorčanka.

Ipak, bez obzira na sve prednosti, treba biti oprezan prilikom elektronske kupovine, naročito kada se ta kupovina odvija preko društvenih mreža. U Udruženju građana “DON” kažu da im se u posljednje vrijeme sve češće javljaju građani koji su bili žrtve ovakvih prevara. Uglavnom se, kako ističe, dešava da ne dobiju ono što su naručili, već sasvim drugi proizvod. S obzirom da vrlo često nije poznato ko stoji iza stranica na kojima se roba prodaje, žalbe prevarenih kupaca su uzaludne.

– Jako je teško vratiti taj proizvod, jer nemate nekoga kome ćete reklamirati, nemate fiskalni račun. Zato, uvijek apelujemo da ako kupujete preko interneta, provjerite ko to, zaista, prodaje, ima li naveden broj telefona, e-mail adresa i slično. Mi smo imali i slučajeva kada smo uspješno rješili ove probleme, mada je to veoma teško – kaže Marićeva.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja još nema poseban zakon o elektronskoj trgovini. Internet prodaja u Srpskoj uređena je u okviru Zakona o trgovini.

B.D.