Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

IDEJA O POKRETANJU MARŠA OD MRAKOVICE DO DONJE GRADINE

NAJNOVIJE VIJESTI

Atletičari rekreativci grada Prijedora najavili su inicijativu da se organizuje marš od memorijalne zone Mrakovica na Kozari do Spomen-kompleksa Donja Gradina.
“Nastojaćemo to organizovati početkom aprila kada se obilježava godišnjica proboja jasenovačkih logoraša. Bio bi to marš u dužini od 39 kilometara i prilika da se i sport uključi u odavanje počasti istorijskim događajima”, rekao je rekreativni atletičar Ranko Kolar, koji je i odbornik u Skupštini grada Prijedora.

On je najavio i ponovno oživljavanje malog maratona od 16 kilometara od Robne kuće “Patrija” u Prijedoru do Patrije na Kozari, istorijske lokacije gdje je bio proboj za vrijeme bitke na Kozari, a koji bi trebalo da se održava posljednje nedjelje u junu.

mali-maraton
foto: Arhiva

“To je maraton koji je Atletski klub /AK/ `Prijedor` aktivirao, pa je i zbog nemarnosti ovog kluba prekinut. Očekujemo da će i put do Patrije na Kozari biti saniran tako da se ne moraju koristiti daske da se premoste dijelovi puta”, naveo je Kolar.

On je ocijenio da AK “Prijedor” zanemaruje rekreativce i poručio da će, ako rekreativci ne nađu svoje mjesto u postojećem klubu, osnivanje novog atletskog kluba kluba u gradu na Sani biti neminovno.

“I tradicionalne ulične trke postale su jednolične i potpuno komercijalizovane na način da se čeka da Kenijci prođu kroz cilj, a ostalima se ni vrijeme ne mjeri. LJudi ni ne istrče trku, a već se uklanjaju panoi”, rekao je Kolar.

Prema njegovim riječima, potrebno je ili kvalitetnije organizovati tradicionalne ulične trke, koje se u Prijedoru održavaju već 23 godine ili organizovati druge ulične trke za rekreativce, kao što ih imaju mnogi gradovi u BiH.

Prema izvještaju o sportu Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, zainteresovanost mladih za atletiku u Prijedoru u blagom je padu.

izvor: Srna

foto: Arhiva