-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

ILIĆEVE PJESME ZA SVE GENERACIJE

Najnovije vijesti

Pred prijedorskom publikom na Trgu majora Zorana Karlice zapjevao je legendarni pjevač narodne muzike Miroslav Ilić. Koncert, koji je trebao biti održan za Dan grada, morao je biti pomjeren zbog vremenskih neprilika.

‘’Trebao sam da budem u Prijedoru 16. maja, ali Sana i Una nam to nisu dozvolile. Koristim ovu priliku da sa malim zakašnjenjem svim Prijedorčanima čestitam Dan grada’’, kaže Ilić.

Ilićeve pjesme poznaju sve generacije. A turneje po eks Jugoslaviji svakodnevne i vrlo uspješne. Prošle godine jubilarnim koncertom u „Štark Areni“ proslavio je 50 godina karijere, a sve to opisao bi u nekoliko riječi.

‘’Uzbudlјivo. Mislim da je to izraz  koji je najprimjereniji. To je bilo 50 baš uzbudlјivih godina. Stidlјivo sam krenuo davne 1972. godine pjesmom ‘’Voleo sam devojku iz grada’’. Poslije toga nizali su se hitovi, kao što su’’Luckasta si ti’’, ‘’Najlјepša si kad se smeješ’’, ‘’Tako mi nedostaješ’’ i tako dalјe’’, ističe legendarni pjevač.

Ne može bez publike, a ni publika bez njega. Priča da na sve njegove numere ima pozitivnu rekaciju publike.

‘’Nikad se ne bih usudio da pravim solističke koncerte da nemam dovolјan broj svojih pjesama koje će publika da prepozna. To je dva sata programa i sve su moje numere’’, navodi Miroslav.

Ilićev album sa hitom ‘’Pozdravi je, pozdravi’’ bio je najprodavanija ploča u SFRJ. Kako kaže, mladim generacijama je sada dosta teže da u muzičkom svijetu ‘’isplivaju’’ na vrh.

‘’Ne bih im bio u koži. Često me pitaju ‘’Kad je bilo lakše Miroslave? U ono vrijeme kad si ti počinjao i stasavao, ili sad mladima?’’ Nama je bilo mnogo lakše. Bio je drugačiji sistem vrijednosti. Ako si ti prepoznat kao neko, imaćeš punu podršku. Sad u ovoj gužvi teško ‘’ispliva’’onaj koji zaslužuje podršku, jer je hiperprodukcija nevjerovatna. Osnovni preduslov je talenat, upornost, profesionalizam, trud, rad, posvećenost i poštovanje publike. Bez obzira na to nikad ne znaš šta može da se desi. Svaka godine je izazovna i moraš iznova da se dokazuješ. Kad uđeš u muzičku priču ne možeš da budeš siguran dokle ti je domet, ali oni koji  dobro dobace moraju da budu srećni i zadovolјni. Ne postoji formula koje treba da se pridržavaš, kako bi znao da ćeš sigurno uspjeti. ‘’, kaže Ilić za ‘’Kozarski vjesnik’’

Vedrana Nišević