9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ILINDAN NA URIJAMA (video)

Najnovije vijesti

Crkva Svetog proroka Ilije na Urijama danas proslavlja svoju hramovnu slavu. U prisustvu brojnih vjernika, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju.

– Sveti prorok Ilija se našao u jednom vremenu kada je trebalo govoriti jasno istinu. One koji su bili u vjeri utvrditi, a one koje nisu ispraviti. A to nije bilo nimalo lako. Cijeli njegov život bio je posvećen proročkoj službi. Bio je sposoban da posvjedoči svojim životom svoju vjeru – poručio je episkop banjalučki Jefrem. 

Na radost svih ovog prijedorskog naselja, danas je obilježena i 10. godišnjica od osveštanja ovoga hrama. – Radosni smo, jer proslavljamo ovaj značajan jubilej, a i 20 godina od osveštanja temelja. I to u godini kada obilježavamo 800. godišnjicu od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Posebno, jer je i naš vladika danas sa nama, na sabornoj molitivi svih koji pripadaju ovome Svetom hramu i svih vjerujućih ljudi koji žive u našem gradu – rekao je protonamjesnik, Dragan Hrvaćanin.

Mještani kažu, danas je za njih poseban dan, dan kada se u što većem broju okupe oko svoje crkve i Bogu pomole. – Danas se na ovom mjestu osjećam lijepo i zadovoljno. Radosni smo, jer je ovo crkva gdje možemo da se Bogu molimo i da se okupljamo – rekla je Ankica Grahovac.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, koja je služena jutros od 9.00 časova, upriličen je slavski obred i slavski ručak.

M.Šodić