18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

IMA DOVOLJNO TESTOVA ZA VIRUS KORONA

Najnovije vijesti

Glavni koordinacioni tim, kojeg čine zvaničnici Republike Srpske, konstatovao je da Srpska ima dovoljno testova za virus korona, te preporučio Institutu za javno zdravstvo da proširi obuhvat testiranja stanovništva, posebno kada je riječ o licima koja su po prirodi posla najviše izložena kontaktima, kao što su zdravstveni radnici, policajci, radnici u uslužnim djelatnostima i slično.
Na sastanku je ocijenjeno da je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj stabilna, da nema eksponencijalnog rasta zaraženih virusom korona, te se preporučuje da 27. aprila budu ukinute mjere zabrane rada za još neke subjekte iz oblasti uslužnih djelatnosti.

Konstatovano je da je u završnoj fazi najavljeno formiranje tri fonda čiji je zadatak da pomognu privredi u novonastalim okolnostima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Riječ je o garantno-kreditnom fondu, čija je namjena finansiranje i obezbjeđenje garancija za obrtna sredstva i likvidnost malih i srednjih preduzeća, zatim kompenzacionom fondu, čija je namjena direktna podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima po osnovu poreza i doprinosa i minimalnih neto plata, koja su prestala sa radom zbog odluka kriznih štabova, kao i pomoć Zavodu za zapošljavanje u vezi sa isplatom naknada za nezaposlenost, te fondu za pomoć jedinicama lokalne samouprave, čija je namjena pomoć javnim komunalnim preduzećima.

Glavni koordinacioni tim i danas je pozvao građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Tim čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić i ministar finansija Srpske Zora Vidović.

SRNA

Foto: Vlada RS