Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

INDUSTRIJSKI OMEKŠIVAČI SU POGUBNI ZA NAŠE ZDRAVLJE!

NAJNOVIJE VIJESTI

Komercijalni omekšivači za veš znaju izazvati alergije i s obzirom na to da sadrže brojne hemikalije, štetni su za zdravlje. Vjerojatno ste već čuli za onu “što ne možete staviti u usta, ne stavljajte ni na kožu”. Ista stvar je i s omekšivačima koji preko odjeće dospijevaju na našu kožu i preko nje ulaze u organizam i truju nas.

U proizvodnji omekšivača koriste se mirisi koji su veoma štetni, posebno za djecu. Stoga je pri pranju veša, posebno onog dječijeg, omekšivače najbolje zaobići u širokom luku.

Ftalati se često koriste za dobijanje mirisa, a dokazano je da ugrožavaju ravnotežu hormona kod životinja. Korištenjem omekšivača, dakle, ne štetimo samo sebi, već i okolini.

Omekšivači, zatim, osim boje i mirisa sadrže i sredstva za konzervisanje, a jedan od konzervansa je i zloglasni formaldehid koji izaziva alergije, pa čak i rak,  i zbog kojeg nas upozoravaju da ne jedemo koru limuna, na primjer. Ali niko nas ne upozorava da ne koristimo omekšivač zbog njega…

Zbog svega navedenog najbolje je okrenuti se prirodi i napraviti jedan takav omekšivač – prirodni. Sastojci za takav omekšivač su jednostavni – soda bikarbona, i to ona bez aluminija, voda, eterično ulje i sirće.

Sastojci:

100 gr sode bikarbone
2 dl tople vode
800 ml alkoholnog ili jabučnog sirćeta
eterična ulja (po želji) cca 20-ak kapi

Postupak:

Uzmite veću plastičnu posudu od cca 3 do 5 l (radi pjenušave reakcije sastojaka). U njoj pomiješajte vodu, sirće i soda bikarbonu. Budite spremni na hemijsku rekaciju ovih sastojaka. Pjeniće će se na sve strane.
Kad se tekućina “smiri”, ulijte ju u staklenku iz kojeć ćete koristiti omekšivač.
Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, začepite flašu i dobro promućkajte.

Dodatni savjet:
Prije svake upotrebe prirodni omekšivač promućkajte. Koristite svega četiri kašike ovog omekšivača po mašini.

izvor: dnevno.hr