Konferencijom za novinare u Hotelu “Prijedor”, gdje je priređen regionalni okrugli sto na temu postignutih rezultata i prioriteta u procesu traženja nestalih lica, danas su se oglasili predstavnici Instituta za nestala lica BiH.

Iako su od završetka ratnih sukoba u BiH protekle 22 godine proces traženja nestalih traje sporo, a zbog evidentnih problema na relaciji  Institut – tužilastvo – sudske institucije, neizvjesno je kada će biti i završen, čulo se za okruglim stolom u Prijedoru.

Lejla Čengić, portparol Instituta

– Do sada je ekshumirano više od 25.000 nestalih lica od kojih je više  23.000 identifikovano i predato porodicama, kako bi ih dostojanstveno sahranile – izjavila je portparol Instituta Lejla Čengić i podsjetila da se neidentifikovana lica nalaze u 12 spomen-konsturnica i mrtvačnicama širom BiH.

– Trenutno se u našoj zemlji još uvijek traga za oko 7.000 nestalih osoba, a ono što je osnovni problem u ovom trenutku jeste nedostatak tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama – navela je Čengićeva.

R. R.

PrethodniRUKOMET: “KRIVAJA” REZULTATOM 37:25 POBJEDILA “MIRU”
SlijedećiSANKCIONISANO 87 ODSTO KONTROLISANIH VOZAČA