-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

INTERVJU-Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske

Najnovije vijesti

„NE ŽELIMO DA OBEĆAVAMO NEŠTO ŠTO NE MOŽEMO DA URADIMO, ALI ONO ŠTO KAŽEMO TO MORAMO ISPUNITI!“

„Osnovni princip Narodne partije Srpske jeste da mi ne želimo i nećemo da obećavamo nešto što ne možemo da uradimo, ali ono što kažemo to moramo ispuniti! Naš stav je jasan: da ne trebamo ući u NATO pakt po ovim uslovima kako diktira EU zahtijevajući da imovina bude na nivou BiH i mnogim drugim uslovima. Moramo čuvati ne samo svoju imovinu, nego i tradiciju i naše običaje.“, rekao je Banjac u eksluzivnom intrevjuu koji je dao za „Kozarski vjesnik“. On je u razgovoru otvoreno govorio o problemima, ali i rješenjima koja mogu pobolјšati položaj građana u Republici Srpskoj.

Nakon što ste napustili DNS, osnovali ste Narodnu partiju Srpske. Da li ste zadovolјni radom svojih odbora i kako se po Vama gleda na ovu partiju na političkom nebu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine?

Nije pitanje da li sam ja zadovolјan radom svojih odbora, nego da li su oni zadovolјni sa mnom. . I to je klјuč. Ti lјudi rade na terenima od Trebinja do Krupe na Uni i ovaj rezultat što je ostvarila Narodna partija Srpske od 21. 000 glasova nije samo moj rezultat. To je njihov rezultat i svih nas na terenu. Kada sam napuštao DNS pokušao sam to uraditi lјudski, a i sama činjenica na koji način smo se pozdravili na kraju, predsjednik DNS-a gospodin Nenad Nešić i ja, govori dovolјno o tome. Bilo je teško. Niko nije vjerovao da ćemo uspjeti. Apsolutno niko! Ne postoji predsjednik političke partije,  ni u opoziciji, niti u poziciji koji je vjerovao da ćemo uspjeti. Ja sam iskren. Niko nije vjerovao da ćemo proći cenzus od 3 odsto i u to su vjerovali samo lјudi koji su pristupali Narodnoj partiji Srpske. Trenutno imamo preko 40 opštinskih i gradskih odbora i dan, danas razvijamo infrastrukturu, jer ona je osnov svih budućih rezultata. Mi smo zadovolјni onim što smo postigli, odnosno na prvim izborima nakon formiranja partije dobili smo 21. 000 glasova. Imamo jedan direktan mandat, upravo ovdje u Izbornoj jedinici 1. Bili smo četvrta stranka po broju glasova. Ja sam uvjeren da su sada, ovog trenutka izbori da bismo bili druga stranka po broju osvojenih glasova u Izbornoj jedinici 1 i da budem do kraja iskren volio bih  da izbori budu sutra,  da pokažemo našu vrijednost. Jesmo bili iznenađenje u Prijedoru, gdje smo osvojili 2. 172 glasa, jer to niko nije očekivao. Radili smo tiho, polako, razgovarali smo s narodom. Nismo imali resurse koje su imale druge političke partije, ali smo možda imali nešto drugo. Osnovni princip Narodne partije Srpske jeste da mi ne želimo i nećemo da obećavamo nešto što ne možemo da uradimo, ali ono što kažemo to moramo ispuniti! S druge strane naša nacionalna politika je u potpunosti jasna. Ja zahtijevam od svih funkcionera, a prije toga ja sve to radim da jasno izrazimo svoj stav i prema  ulasku u NATO, i prema ulasku u EU i prema svim onim pitanjima koja se tiču Republike Srpske. Mi ne možemo govoriti da nemamo simpatije prema Rusiji, jer su to simpatije našeg naroda. Naš stav je jasan: da ne trebamo ući u NATO pakt po ovim uslovima kako diktira EU zahtijevajući da imovina bude na nivou BiH i mnogim drugim uslovima. Moramo čuvati ne samo svoju imovinu, nego i tradiciju i naše običaje. 

Važite za političkog lidera koji je veoma blizak narodu…

Pa, dobro to biste trebali pitati narod. Naš rezultat je u stvari postignut na takav način. Mi smo razgovarali s narodom, da budem iskren u svakom trenutku, u svim dijelovima Republike Srpske. Pokušavamo biti prisutni na svim događajima, jednostavno naši kandidati, a i ja dolazimo iz naroda i nikad nećemo dozvoliti da se odvojimo od njega. Naš glavni cilј je da puno radimo na međulјudskim odnosima, kako na nivou partije, tako i među narodom.

Svaki političar ima pravo da različito razmišlјa od onog drugog. Međutim, kada su interesi i zaštita Republike Srpske u pitanju da li svi političari moraju stati na istu crtu?

To i jeste problem politike Republike Srpske. Kada se nešto dogovorimo, kao što je bilo potpisivanje Sporazuma o političkim dalјim koracima Republike Srpske gdje je i gospodin Miličević, tadašnji  v.d., a sada predsjednik SDS-a rekao da će to potpisati, pa se nakon toga predomislio, onda moramo da se zamislimo.  Moramo znati da postoje određene tačke, u kojima moramo svi biti kao jedan. Srpsko nejedinstvo nas može zaista skupo koštati. Možemo se ne volјeti, da ne kažem mrziti, možemo različito misliti, možemo jedni druge napadati, ali u nekih pet do deset tačaka, poput Dejtonskog sporazuma, imovini, nadležnostima Republike Srpske, e  tu političko jedinstvo mora biti apsolutno izraženo. Nažalost, to do sada nije bio slučaj. Evo 21. juna u NSRS ide zakon kojim ćemo jasno dati do znanja visokom predstavniku da se njegove odluke nikada neće objaviti u Službenom glasniku RS. Jako je bitno da to potpišu sve političke partije, bez obzira da li pripadaju poziciji ili opoziciji. Ja se nadam da će to uraditi, ali ako to ne urade onda zaista više nema smisla da bilo koja partija iz opozicije  govori o nacionalnom jedinstvu u Srpskoj. Pazite, ako to ne potpiše SDS kojeg je smjenjivao visoki predstavnik i koji je prošao golgotu, ili PDP, to ne mogu da razumijem. S druge strane  mogu da razumijem da to ne potpiše Jelena Trivić, ili poslanici gospodina Vukanovića, jer oni to ne osjećaju. Oni su u nekom drugom svijetu portala, rijaliti šoa, međutim, Srpsku čeka jedna ogroman pritisak. Mi moramo imati odgovor na to. Da bi ti odgovori bili efektivni naše političko jedinstvo je nužno i neophodno.

Šta trenutno mislite o radu opozicije i osnivanju nove političke partije Jelene Trivić. Hoće li to po Vašem mišlјenju na bilo koji način osnažiti opoziciju?

Nekih 15 godina unazad opozicija najavlјuje da neće biti isplaćene penzije, da neće biti za plate, kako će RS da bankrotira i još mnogo toga. Time se u narodu pokušava stvoriti nervoza i netrpelјivost prema poziciji, ali vidimo da se ništa po tom pitanju ne dešava. Da li je teško? Jeste. Da li može bolјe? Može. Jedan sam od onih koji uvijek smatra da može bolјe. Međutim, kad vlada globalna recesija, svjetska kriza, Republika Srpska uspijeva izmiriti sve svoje obaveze, isplaćivati plate, penzije, pratiti svoje investicije, vraćati svoje kredite i zaduženja. To je sada vjerujte mi veoma teško i nekoj mnogo jačoj industrijskoj zemlјi, nego što je RS, a nas ima oko milion na ovim prostorima. Posebno da pomenemo pritiske koje svakodnevno imamo. Nalazimo se u državnoj zajednici BiH i borimo se za svoj dejtonski status. Nadam se da ćemo se izboriti, ali je s druge strane jasno da ako ne uspijemo u takvoj državnoj zajednici ne možemo ostati, jer ćemo nestati. Kada god srpski narod nije imao svoju teritoriju, svoju slobodu, on je nestao sa te teritorije. Imamo Federaciju BiH, imamo Kosovo, imamo Hrvatsku. Sve su to primjeri. Gdje god nismo imali autonomiju, ili nismo branili svoju slobodu, mi smo nestali kao narod. Mogu da govore o ekonomiji koliko god hoće, ali kada bi jednog dana nedaj Bože RS prestala da postoji, da su nam plate 5. 000 evra mi bismo se iselili. Zbog toga treba da se borimo za ono što imamo, a to je Republika Srpska. Što se tiče Jelene Trivić ona ima svoj put  i meni samo jedna stvar nije jasna. Kada izgubite izbore onda čestitate pobjedniku. Kada izgubite sa 28. 000 glasova razlike onda mu dobro čestitate. Međutim, suština je da ta priča o izbornoj krađi više ne pije vode. To je stvarno izlizana priča. A što se tiče njene stranke želim joj puno sreće. Da li je time ojačana opozicija? Trivićeva se posvađala sa predsjednicima SDS-a i PDP-a, u sukobu je sa Stanivukovićem, gradonačelnikom Banjaluke, gdje je dobila najveći broj glasova. Takođe je u sukobu sa gospodinom Vukanovićem, što znači da ona napada poziciju, svađa se sa opozicijom, tako da mislim da s njom opozicija uopšte nije ojačala. Čak šta više mislim da oni s njom imaju problem. Međutim, to je svakako problem opozicije, ona ima svoj put,  mislim da način na koji vodi politiku nije ispravan, ali  želim joj svako dobro.

Šta je Vaša trenutna ambicija i kao političara i kao direktora jedne od najznačajnijih banja (Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlјečanica“) u regionu i kakve su po Vama šanse u banjskom turizmu?

Zdravstveni turizam je trenutno najjači turizam u Evropi. I on je turizam broj jedan. To je Vlada RS prepoznala i ulagala u sve banje, ne samo u Mlјečanicu.Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlјečanica“ je sto odsto u vlasništvu Vlade RS i to znači da je Vlada ne može prodati, odnosno ne može je niko kupiti. Do sada je u „Mlјečanicu“ uloženo dvadeset miliona KM. U septembru završavamo bungalove i hidro blok sa hiperbaričnim komorama i bićemo najjači baro centar u BiH i drugi na Balkanu, samo će Beograd biti jači od nas. Bungalovi su građeni od najsavremenijeg materijala.Imamo dijagnostički centar koji ima 128 slajsni CT najnovije generacije, kao i RTG.MG aparat poslednje generacije. Čekanje na MG aparat je do 15 dana. Imamo dovolјan broj stručnjaka. Dakle u septembru ćemo potpuno zaokružiti taj zdravstveni dio. Što se tiče turističkog dijela ostaje nam još izgradnja sportske dvorane,umjetnih  slanih jezera i hotela od 150 ležajeva od 5+ zvjezdica, odnosno takozvani pametni hotel. Moja ambicija je kada odem iz „Mlјečanice“ da ona može sama da funkcioniše i odgovorno tvrdim da će 2024.  i 2025. godine ostvarivati ozbilјan profit. Što se tiče politike početkom novembra ćemo na vanrednoj skupštini birati predsjednika partije i najviše rukovodstvo. Ja ću vjerovatno biti jedan od kandidata za predsjednika, a možda i ne budem. Moramo u Narodnoj partiji stvarati jedan tim, a poslije ovoga svega ćemo pričati o ambicijama.

Vaša poruka Prijedorčanima..

Volite svoj grad. Vjerujte u sebe. Mijenjajte one koji vam ne odgovaraju. Imate pravo da jednom u 4 godine izađete na izbore. Ovo je prelijep grad. Ima puno mogućnosti u Prijedoru i jako je bitno da se svi zajedno potrudimo da građani ostanu ovdje i nemojmo samo biti kritičari. Idemo vidjeti i pozitivne stvari koje se dešavaju u Prijedoru.

Trenutno stanje u oblasti privrede i polјoprivrede…

Republika Srpska ne može da se takmiči ni sa zemlјama u okruženju, ni sa bilo kojom zemlјom kada je industrija u pitanju.  Mislim da trebamo maksimalno ulagati u polјoprivredu. To je Vlada RS prepoznala i znamo da je budžet u prošloj godini bio 75 miliona maraka, a u ovoj godini je podignut na 185 miliona. Tu je naša šansa. Znamo da je teško biti polјoprivrednik, uvijek gledate u nebo, ali podsticaji koje daje Vlada RS u svim oblastima polјoprivrede su zaista jedinstveni. Što se tiče ekonomije Vlada RS mora da radi na najnižoj cijeni rada, moramo dostići 1. 000 KM za najnižu platu. I drago mi je što su plate u realnom sektoru sve veće.

Vaše mišlјenje o novinarskom pozivu i izmjenama Zakona o kleveti ?

Novinarski poziv je  ozbilјan poziv i nije nimalo lagan. Međutim, ovdje u BiH smo sebe doveli u situaciju da svako može otvoriti kojekakav portal, da ima neku fejsbuk grupu i da može da napiše šta god hoće bez ikakve odgovornosti. Iznesene laži imaju vrlo ozbilјne poslјedice za te lјude i njihove porodice. Dakle, neko bez ikakvih dokaza može da iznese šta god hoće. Tome se treba stati u kraj i zbog toga postoji izmjena  Zakona o kleveti. Ne znam zašto se neko buni protiv toga? Imate ih dosta koji vam otvoreno kažu: „Daj toliko para, pa te nećemo napadati“. Ma, samo napadajte. Toga je zaista dosta!

Piše Gordana Kaurin