4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

ISPLATA 330.000 KM ZA NABAVKU MINERALNIH ĐUBRIVA

Najnovije vijesti

Iz budžeta grada Prijedora danas će biti isplaćeno 330.000 KM podsticaja za nabavku mineralnih đubriva i 4.000 KM podsticaja za farmu koka nosilja u Rasavcima. Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj poručuju da bi, tokom ove godine, za sve podsticaje u poljoprivredi iz gradskog budžeta trebalo da bude isplaćeno rekordnih milion maraka.  

Vlasnik farme „Baltić“ iz Trnopolja, Dragan Baltić, ističe da iz gradskog budžeta imaju premiju za proizvedeno mlijeko, podsticaj za nabavku mehanizacije, ali i podsticaj za nabavku mineralnih đubiva. Podsjeća da je cijena gnojiva uvećana za 300 odsto.

– Prije dvije godine, 100 kilograma đubriva KAN koštalo je 45 KM, a sada je kvalitetniji 220 KM. Kada je bilo 45 KM, nije ni bilo podsticaja, a sada kada dobije neko 50 odsto od toga KAN-a, veoma je značajno u proizvodnji – navodi Baltić.

On smatra da su podsticaji iz lokalne kase od većeg značaja za manje proizvođače koji imaju manje troškove proizvodnje. Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora, Danijel Egić, rekao je da je tokom godine poljoprivrednicima isplaćeno 450.000 KM, a da od danas počinje isplata 330.000 KM podsticaja za nabavku mineralnih đubriva.

– Sačekali smo rebalans budžeta u kojem smo dobili određena sredstva, tako da smo isplatili maksimalnih 30 odsto od računa za nabavku mineralnog đubriva. Naša sela nisu tako mrtva kao što postoji privid ili percepcija, ipak se tamo još uvijek nešto dešava. Poljoprivredna proizvodnja se odvija i na povećanom nivou, jer cifre govore tako. Matematika je egzaktna. Mi imamo povećanja na svim budžetskim stavkama, osim nešto malo po stavci proizvodnje na otvorenom prostoru, ali za to su krive vremenske prilike – rekao je Egić.

Broj korisnika podsticaja za mineralna đubriva, sa prošlogodišnjih 540, povećan je ove godine na 870. U planu je da se do kraja godine poljoprivrednicima isplati još oko 300.000 maraka.

B. M.